Допомога по безробіттю – 2020

Правління фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття з 1 березня 2020 року збільшило мінімальний розмір допомоги по безробіттю.

Таким чином, для осіб, виплати яким призначаються без урахування страхового стажу (громадяни, які протягом останнього календарного року до реєстрації у службі зайнятості працювали менше шести місяців або звільнені з останнього місця роботи з підстав, передбачених пунктами 3, 4, 7, 8 статті 40, статтями 41 і 45 Кодексу законів про працю України, а також внутрішньо переміщені особи, випускники навчальних закладів без досвіду роботи,  демобілізовані зі служби в армії), мінімальний розмір допомоги по безробіттю становитиме 650 грн. (до 01.03.2020 – 610 грн.).

Для осіб, виплати яким призначаються з урахуванням страхового стажу (громадяни, які протягом останнього календарного року до реєстрації у службі зайнятості працювали більше шести місяців або які мають перерву в роботі з поважних причин: строкова військова служба, навчання, догляд за особою з інвалідністю I групи або дитиною з інвалідністю віком до 18 років, а також пенсіонером, який потребує постійного стороннього догляду), допомога по безробіттю визначається у відсотках до їх середньої заробітної плати (доходу) залежно від страхового стажу, але не менше ніж мінімальний розмір допомоги по безробіттю, встановлений для цієї категорії осіб  –            1800 грн. (до 01.03.2020 – 1630 грн.). Так, якщо страховий стаж становить менше 2 років, допомога по безробіттю призначається у розмірі 50% середньої заробітної плати, від 2 до 6 років – 55%, від 6 до 10 років – 60%, більше 10 років – 70%.

Максимальний розмір допомоги по безробіттю не може перевищувати 4-х прожиткових мінімумів для працездатних осіб. Так, максимальна сума допомоги по безробіттю у 2020 році становить:

– з 01.01.2020 — 8408 гривень;

– з 01.07.2020 — 8788 гривень;

– з 01.12.2020 — 9080 гривень.

Право на отримання допомоги по безробіттю має кожен українець, який залишився без роботи. Зазначена допомога надається тільки тим громадянам, хто отримав офіційний статус безробітного. Відповідно до Закону України "Про зайнятість населення" статус безробітного надається:

– особам працездатного віку до призначення пенсії (зокрема на пільгових умовах або за вислугу років), які через відсутність роботи не мають заробітку або інших передбачених законодавством доходів, готові та здатні приступити до трудової діяльності;

– особам, молодше 16 років, які працювали і були звільнені у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці, зокрема припиненням або перепрофілюванням підприємств, установ та організацій, скороченням чисельності (штату) працівників;

– особам з інвалідністю, які не досягли пенсійного віку і отримують пенсію по інвалідності або соціальну допомогу відповідно до законів України "Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю" та "Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю".

Отримати офіційний статус безробітного можна ставши на облік в центрі зайнятості. Реєстрація безробітних, які звертаються за сприянням у працевлаштуванні, проводиться незалежно від зареєстрованого місця проживання чи перебування, оскільки в Україні діє Єдина інформаційно-аналітична система державної служби зайнятості.

Відповідно до Закону України "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття", допомога по безробіттю призначається з 8-го дня після реєстрації в державній службі зайнятості. Безробітним, які звільнені з останнього місця роботи за власним бажанням без поважних причин, допомога нараховується лише на 91-й день.

Допомога по безробіттю виплачується залежно від тривалості безробіття у відсотках до визначеного розміру. Так, в перші 90 днів безробітний отримує 100% призначеної йому допомоги, наступні 3 місяці — 80%, а в період, що залишився, виплати становлять 70%.

Загальна тривалість виплати допомоги по безробіттю не може перевищувати 360 календарних днів протягом двох років, а для внутрішньо переміщених осіб, а також молоді, яка закінчила або припинила навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних і вищих навчальних закладах, звільнилася зі строкової військової служби – 180 календарних днів. Для осіб передпенсійного віку (за 2 роки до настання права на пенсію) тривалість виплати допомоги по безробіттю не може перевищувати 720 календарних днів.

За консультаціями звертайтеся у відділ оплати праці та зайнятості управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради (кабінет № 25, телефон (04744)3-68-41).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *