В Комітеті Верховної Ради України з питань соціальної політики зайнятості та пенсійного забезпечення обговорили стан призначення та надання населенню житлових субсидій і перспектив їх монетизації.

21 січня 2019 року в м. Києві відбулась робоча зустріч Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення з представниками центральних органів виконавчої влади, Пенсійного фонду України, Фонду соціального страхування, профспілок, засобів масової інформації з метою обговорення стану призначення та надання населенню житлових субсидій і перспектив їх монетизації.

Від Черкаської області була присутня начальник управління праці та соціального захисту населення Галина Кучер, яка проінформувала про стан призначення субсидій.

У нашому місті у 2018 рік одержало субсидію 22 тис. домогосподарств.

Протягом 2018 року проведено 204,2 тис. перерахунків призначених субсидій в зв’язку зі зміною тарифів. Перерахунки проведено без звернення одержувачів субсидії.

З початку року комісією з питань призначення та надання населенню житлових субсидій, соціальних допомог, пільг та розгляду інших соціальних питань проведено 114 засідань, на яких розглянуто близько 4,4 тис. звернень за призначенням субсидії, як виняток, в тому числі з початку опалювального сезону – близько 2,8 тис. звернень.

Найбільше звернень у комісію надходить заяв про призначення субсидії на збільшену понад соціальну норму житла – близько 2,0 тис. звернень з початку року, без урахування осіб, які зареєстровані, але не проживають в приміщенні – близько 1,6 тис. звернень, з доходами, меншими за мінімальну зарплату або не сплата ЄСВ за три місяці – 0,5 тис. звернень, інші причини (по договору найму житла, не здане в експлуатацію житло, покупка на суму, що перевищує 50,00 тис. грн.) – 0,3 тис. звернень.

Рішенням комісії відмовлено в призначенні субсидії, як виняток, з початку опалювального сезону – 368 заявникам.

За дорученням міського голови Олександра Цебрія Галина Михайлівна надала в комітет Верховної Ради України з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення зауваження та пропозиції щодо посилення соціального захисту населення при призначенні житлових субсидій а саме:

1. Вилучити з п.7 Положення норму для домогосподарств у м. Києві та Севастополі, обласних центрах і міст обласного значення, коли у члена домогосподарства або у члена сім’ї особи із складу домогосподарства відсутні доходи, або середньомісячний сукупний дохід менший, ніж розмір мінімальної заробітної плати, або вони не сплатили ЄСВ у розмірі, не меншому ніж мінімальний, сумарно протягом трьох місяців періоду, за який враховуються доходи під час призначення субсидії прийняття позитивного рішення комісії про призначення житлової субсидії лише у разі, коли такі особи або інші члени домогосподарства:

  • перебувають у складних життєвих обставинах, викликаних тривалою хворобою, є алко- або наркозалежним, що підтверджується висновком(довідкою) лікарсько- консультативної комісії закладу охорони здоров’я;
  • на момент призначення житлової субсидії сплачують ЄСВ у розмірі, не меншому ніж мінімальний, протягом двох місяців підряд перед днем звернення за призначенням субсидії

і призначати субсидії із включенням до сукупного доходу домогосподарства середньомісячного доходу таких осіб у розмірі трьох прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб чи одного прожиткового мінімуму за рішенням комісії, як це передбачається для мешканців інших населених пунктів України;

2. Через складну економічну ситуацію в країні в багатьох домогосподарствах серед зареєстрованих є особи, які проживають за кордоном тривалий час. В зв’язку із такими змінами у законодавстві домогосподарства, де проживають, в основному, батьки–пенсіонери із невеликою пенсією, втрачають право на житлову субсидію.

З метою запобігання дискримінації населення міст обласного значення пропонуємо надати можливість утвореним Комісіям по призначенню житлових субсидій розглядати випадки, коли у домогосподарстві, де проживають непрацюючі пенсіонери та особи з інвалідністю, є особи, які проживають тривалий час за кордоном, або не працюють та не сплачують ЄСВ.

В зв’язку із прийняттям постанови Кабінету Міністрів України від 27.12.2019р. № 1176 щодо «монетизації» субсидії виникає ряд питань, а саме:

1. Відсутність у одиноких людей похилого віку мобільних телефонів або невміння ними користуватись.

2. Відсутність комп’ютерної техніки у ЖБК, ОСББ.

3.Необхідність сплати комісії Ощадбанку виконавцями послуг, в тому числі ЖБК і ОСББ.

4. СМС – повідомлення про стан розрахунків має надсилатись українською мовою.

На завершення відбулось обговорення актуальних питань та прийняті відповідні рекомендації та доручення для державний органів.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *