Допомога по догляду за особою з інвалідністю І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу

Право на щомісячну грошову допомогу особі, яка проживає з особою з інвалідністю І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу, яка за висновком лікарської комісії медичного закладу потребує постійного стороннього догляду, на догляд за нею надається дієздатній особі, яка зареєстрована або постійно проживає на одній житловій площі з особою з інвалідністю І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу.  

Розмір допомоги розраховується як різниця між трьома прожитковими мінімумами на кожного члена сім’ї та середньомісячним сукупним доходом сім’ї за попередні шість місяців, але не може бути більше, ніж прожитковий мінімум на одну особу в розрахунку на місяць 1853 грн.

Допомога на догляд призначається на шість місяців.

Для фізичних осіб – підприємців, які вибрали спрощену систему оподаткування та є платниками єдиного податку першої групи враховувати дохід на рівні двох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, чинного на відповідний місяць, які є платниками єдиного податку другої групи – трьох розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб, які є платниками єдиного податку третьої групичотирьох розмірів прожиткового мінімуму.

З метою спрощення процедури подання документів громадянами, вилучено довідку про склад сім'ї із переліку необхідних документів. Інформація про склад сім'ї заявника зазначатиметься в декларації про доходи та майновий стан осіб, які звернулися за призначенням усіх видів соціальної допомоги.

Документи необхідні для призначення допомоги:

– заява;

– документ, що посвідчує особу;

– декларація про доходи та майновий стан (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї);

– довідки про наявність та розміри земельних ділянок;

– копія довідки до акта огляду МСЕК;

– висновок лікарської комісії медичного закладу щодо потреби постійного стороннього догляду.

В рамках проведення спільного проекту ми єдині в Україні запровадили експеримент щодо проведення опитування з визначенням оцінки соціального функціонування та навичок самообслуговування в побуті для пацієнтів та осіб з інвалідністю з розладами психіки та поведінки.

Мета опитувальника – визначення рівня соціальної адаптації хворого члена родини або підопічного для подальшого надання висновку лікарської комісії щодо необхідності постійного стороннього догляду за особою з інвалідністю І.чи ІІ групи внаслідок психічного розладу.

Цей проект запроваджено влітку 2014 року.

На сьогодні таку допомогу отримують 88 осіб.

За більш детальними роз’ясненнями звертатися до управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради за адресою: вул. Садова, 9, кабінет № 1, 1А, телефоном 3-68-42, 3-72-79.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *