Універсальний дизайн в проектуванні навколишнього середовища

За результатами координаційної наради голови облдержадміністрації  Вельбівця О.І. в режимі селекторного зв’язку 14.01.2019р. щодо посилення захисту осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення при здійсненні містобудівної діяльності 17 січня 2019 року відбулось засідання за участю представників відділів архітектури містобудування та кадастру, Державного архітектурно-будівельного контролю, житлово-комунального господарства, освіти, охорони здоров’я та управління праці та соціального захисту населення.

Головний архітектор міста Олег Корніюк  та начальник управління праці та соціального захисту населення Галина Кучер наголосили на основні аспекти, які були озвучені на нараді в режимі селекторного зв’язку головою облдержадміністрації  Вельбівцем О.І. щодо забезпечення в кожному місті, районі доступності маломобільних груп населення до об’єктів соціальної інфраструктури, вуличної та шляхової мережі. Ці питання завжди були пріоритетними, особливо при запровадженні нових державних будівельних норм щодо універсального дизайну, який має стати основою для проектування навколишнього середовища, будівель, споруд, транспортних засобів, технологій та іншого, щоб ними могли зручно користуватися усі категорії населення, незважаючи на можливі функціональні обмеження.

В.о начальника відділу Державного архітектурно-будівельного контролю Ростислав Шпильовий зазначив, що з вересня 2018 року почали діяти нові державні будівельні норми(ДБН) щодо забезпечення доступності будинків і споруд, місць громадського призначення та об’єктів інфраструктури. Зокрема, ДБН Б.2.2-12:2018 «Планування і забудова територій», ДБН В.2.2-4:2018 «Будинки і споруди. Заклади дошкільної освіти, ДБН В.2.2-3:2018 «Будинки і споруди. Заклади освіти», ДБН В.2.3-5:2018 «Вулиці та дороги населених пунктів».

Повідомив, що з 1 квітня 2019 року набере чинності ще ДБН В.2.2-40:2018 «Будинки і споруди. Інклюзивність будівель і споруд. Основні положення», які розроблені для створення безбар’єрного простору для всіх категорій людей з інвалідністю: з порушеннями опорно-рухового апарату, зору, слуху, розумової діяльності та інших маломобільних груп: людей похилого віку, вагітних жінок, батьків з дітьми та інших. В нових будівельних нормах зазначено, що вони є обов’язковими до виконання. У них наведені всі необхідні технічні характеристики влаштування елементів безбар’єрності, а також конкретні візуальні приклади, як це потрібно робити.

Учасники наради вивчили нові ДБН та вимоги щодо  облаштування: пандусів, спеціальних підйомників та інших засобів доступності для людей з порушеннями опорно-рухового апарату; тактильної підлогової плитки, інформаційних таблиць та позначень шрифтом Брайля, інших візуальних елементів і аудіопокажчиків для людей з порушеннями зору; дублювання важливої звукової інформації текстами, організації сурдоперекладу, використання систем звукопідсилення для людей з порушеннями слуху.

Якщо ДБН зі створення комфортного середовища для осіб з інвалідністю, розроблені 2006 року, носили рекомендаційний характер, то відтепер нові ДБН стають обов’язковими. Друге важливе — нові ДБН охоплюють практично всі категорії осіб з інвалідністю: маломобільні групи, люди з проблемами зору, слуху, порушеннями нервової системи.

Також, 4 грудня, Верховна Рада 230 голосами підтримала за основу законопроект № 7370-зміни до Закону «Про регулювання містобудівної діяльності», яким передбачено, що об’єкт будівництва не зможе бути прийнятим в експлуатацію, якщо він не відповідатиме ДБН, в т.ч. щодо доступності для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.

Склад ДБН:

  • вимоги до земельних ділянок;
  • вимоги до організації будівель та споруд;
  • особливі вимоги до середовища життєдіяльності;
  • засоби орієнтування, отримання інформації.

На завершення обговорено перспективні завдання щодо забезпечення універсального дизайну при здійсненні в нашому місті містобудівної діяльності відповідно до нових державних будівельних норм .

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *