Стома не вирок, а спосіб життя

У 1993 р. за ініціативи членів Міжнародної асоціації стомованих пацієнтів було започатковано Всесвітній день стомованих хворих. З тих пір кожного року 6 жовтня світова громадськість відзначає цей день. З нагоди Всесвітнього дня стомованих хворих, щоб  привернути увагу до медико-соціальних проблем таких людей та їхньої реабілітації в нашому місті, в управлінні праці та соціального захисту населення Уманської міської ради було проведено тематичний круглий стіл. 

img_0222 img_0211

Начальник управління Галина Кучер повідомила учасників зустрічі про те, що на обліку в управлінні праці та соціального захисту населення Уманської міської ради перебуває 10 стомованих хворих. Насправді ж людей, які страждають від цього захворювання, в місті набагато більше, але не всі вважають за потрібне звертатися по допомогу в управління праці і соціального захисту. Це в свою чергу значно ускладнює або й унеможливлює отримання допомоги. Складність виникає на «перетині» галузей медицини та соціального захисту населення, де спільні дії по наданню допомоги таким хворим непередбачені. Так, відповідно до Державної типової програми реабілітації інвалідів, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 08.12.2006 р. № 1686 надавачами послуг із забезпечення такими виробами медичного призначення є заклади охорони здоров’я. 

img_0224 img_0214

Порядком забезпечення інвалідів і дітей-інвалідів технічними та іншими засобами, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 03.12.2009 року №1301 передбачено,  що забезпечення інвалідів такими засобами реабілітації здійснюється на підставі медичного висновку за рахунок та в межах  коштів державного та місцевих бюджетів,  передбачених на зазначену мету. Безкоштовні поставки таких виробів для забезпечення потреб інвалідів в Умані не проводилися.

Галина Михайлівна зауважила, що за ініціативи міського голови Олександра Цебрія, з подачі управління праці та соціального захисту населення, рішенням сесії міської ради від 25.12.2015 року № 6.4-3/7 прийнято зміни до міської програми соціальної допомоги «Турбота» на 2014-2020 роки, якими передбачено кошти на надання стомованим інвалідам щомісячної допомоги для придбання калоприймачів, якщо такі вироби медичного призначення визначені індивідуальною програмою реабілітації інваліда. Розмір допомоги в місяць становить 750 грн.

Учасники круглого столу обговорили можливості  ефективної взаємодії лікарів, міської та обласної МСЕК, громадських організацій, щоб процес реєстрації людей зі стомою та виділення їм грошової допомоги і медичних засобів  зробити найбільш ефективним. Представник ГО «Всеукраїнська асоціація інвалідів «Остомія» Віктор Волосожар запропонував свої послуги координатора від громадськості та запевнив, що готовий надавати інформацію всім зацікавленим людям. Його номер телефону 099 097 86 83 електронна пошта vstozar@gmail.com

img_0225 img_0215 img_0212

Начальник управління праці та соціального захисту населення Галина Кучер запросила всіх зацікавлених отримати фахову консультацію у фахівців управління (тел. 3-45-65) та подати письмові заяви для того, щоб вчасно стати на облік, стати учасниками міської програми «Турбота» і отримувати допомогу.

Тим хворим або їх офіційним опікунам, хто зареєстрований і постійно проживає в Умані, для отримання щомісячної допомоги необхідно подати письмову заяву громадянина на ім’я начальника управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради, в кабінет № 6 такі документи:

1) ксерокопія паспорта;

2) ксерокопія ідентифікаційного номера;

3) індивідуальна програма реабілітації;

4) письмова згода на використання персональних даних та інформації щодо матеріального стану заявника та членів його сім’ї, які зареєстровані та фактично проживають разом з ним – зазначається в заяві;

5) ксерокопія довідки МСЕК;

6) ксерокопія пенсійного посвідчення – при наявності.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *