Засідання комітету забезпечення доступності інвалідів та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури

28 квітня 2017 року в управлінні праці та соціального захисту населення відбулося засідання комітету забезпечення доступності інвалідів та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури.

Начальник управління праці та соціального захисту населення Кучер Галина Михайлівна зазначила, що в місті Умань проживає близько 6 тисяч осіб з інвалідністю з них: 366 осіб інвалідів війни, 306 дітей з інвалідністю, 48 осіб з інвалідністю військової служби.

В місті діє 5 програм соціального захисту осіб з інвалідністю. Організовується та контролюється хід виконання програм Координаційною Радою з питань соціального захисту населення міської ради, Радою у справах осіб з інвалідністю.

Рішенням Уманської міської ради від 26.11.2008 р. № (3.6-37/5) затверджено міську Програму комплексного вирішення проблем інтеграції людей з інвалідністю «Безбар’єрна Умань».

Для створення умов по безперешкодному доступу осіб з інвалідністю до об’єктів соціальної інфраструктури управлінням містобудування і архітектури, при підготовці та видачі замовникам архітектурно-планових завдань на проектування об’єктів, передбачається планувати пристосування для безперешкодного пересування осіб з інвалідністю та громадян похилого віку (пандуси, з’їзди, сходові марші) та не допускати прийом в експлуатацію об’єктів, на яких не виконані вимоги і умови щодо користування об’єктами осіб з інвалідністю.

При невиконанні замовниками вказаних вимог, проектна документація повертається замовнику для доопрацювання з врахуванням будівельних норм і правил щодо створення сприятливих умов для пересування інвалідів та маломобільних груп населення.

За інформацією Державного архітектурно-будівельного контролю в м. Умань для потреб маломобільних груп населення обладнано 310 об’єктів.

Проведено відповідні облаштування приміщень інших об'єктів соціальної інфраструктури, а саме: відділ житлово – комунального господарства встановив в приміщенні відділу житлового господарства домофон, люди з обмеженими фізичними можливостями мають змогу для вирішення їх питань, не піднімаючись на ІІ поверх, викликати спеціалістів відділу житлового господарства до вхідних дверей.

Серед 14 загальноосвітніх навчальних закладів міста обладнано пандусами 10, не потребують обладнання 3, в усіх дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладах біля входу в приміщення є поручні.

З метою безпечного переходу проїзної частини для людей з вадами зору передбачені засоби орієнтування. 13 світлофорних об’єктів, які встановлені в місцях найбільш інтенсивного руху транспортних засобів, обладнані звуковим сигналом, з них 2 обладнано пристроями мовного супроводження та 4 діодних світлофорних об’єктів на перехресті вулиць.

На виконання міської програми «Безбар’єрна” Умань»:

– в місті функціонує транспортна служба по наданню транспортних послуг особам з вадами опорно-рухового апарату „Соціальне таксі”. Відповідно до взаємних зобов’язань транспортними послугами «Соціальне таксі» мають право користуватися особи з обмеженими фізичними можливостями, які мають ураження опорно-рухового апарату як безкоштовно, так і з 30% знижкою. За 2017 рік послугою «Соціальне таксі» скористались 5 осіб.

– травня 2015 року було підписано трьохсторонній договір про співпрацю між ПП «Бліц-таксі» та Уманською первинною організацією УТОГ, де управління праці та соціального захисту населення виступає гарантом дотримання цього договору. Дотримуючись договору про співпрацю у сфері надання транспортних послуг таксі членам Уманської первинної організації УТОГ надаються послуги відповідно до SMS повідомлень.

– придбано підйомну платформу для переміщення дітей з інвалідністю з захворюванням опорно-рухового апарату на другий поверх приміщення Центру реабілітації. Раніше таких дітей з інвалідністю працівники Центру переносили на руках;

– функціонує Реабілітаційний комплекс для людей з особливими потребами по вул. Комарова 7б з відділенням медико-соціальної реабілітації (надаються послуги з фізіотерапевтичних процедур, послуги з фізичної реабілітації, лікувальної фізкультури, масажу, проводяться культурно – масові заходи) та водним відділенням з басейном, душем Шарко, циркулярною душовою кафедрою, гідромасажним боксом, інфрачервоною сауною, Кріосауною, паровою кабінкою, джакузі та тренажерним залом, де особам з обмеженими фізичними можливостями надаються соціально-реабілітаційні послуги. Встановлена підйомна платформа, для переміщення осіб з обмеженими фізичними можливостями на ІІ поверх Реабілітаційного комплексу для людей з особливими потребами;

– придбано автомобільну підйомну платформу, якою облаштовано автомобіль, що здійснює перевезення дітей, що значно спростило процес посадки і висадки дітей з вадами опорно-рухового апарату.

Автотранспортом управління праці та соціального захисту населення, який облаштовано підйомною платформою проводиться підвіз дітей з інвалідністю до Центру реабілітації та особи з інвалідністю на візках до закладів охорони здоров’я.

На залізничній станції створено групи з надання допомоги особам з обмеженими фізичними можливостями, місце заїзду особи з інвалідністю у приміщення вокзалу позначено піктограмою. Також за письмовою заявою особи з інвалідністю, який пересувається на візку залізниця, по змозі, здійснює причеплення спеціальних вагонів, що мають обладнання для посадки особи з інваліднсістю до поїзда та спеціалізоване купе для проїзду. Вхід до приміщення залізничний вокзалу має мінімальний перепад висот (1 сходинка) і обладнаний похилим спуском – підйомом, ширина вхідних дверей допускає проїзд інвалідного візка, що дає можливість доступу для осіб з обмеженими фізичними можливостями. В приміщенні знаходяться білетні каси і зал очікування. Туалет (окремо стояче приміщення, яке знаходиться на пероні) не обладнано засобами для вільного доступу осіб з обмеженими фізичними можливостями. На пероні вокзалу відсутні пристосування для безперешкодного доступу осіб, що рухаються на інвалідних візках в салон вагону.

Вхід до приміщення автостанції знаходиться на одному рівні з пероном і не потребує обладнання пандусом, ширина вхідних дверей допускає проїзд інвалідного візка. Перон має мінімальний перепад висот (близько 20 см) і обладнаний похилим спуском – підйомом, що дає можливість доступу для осіб з обмеженими фізичними можливостями на перон та в приміщення автостанції. В приміщенні знаходяться білетні каси і зал очікування.

Для зручності осіб з вадами зору проводяться оголошення по гучномовному зв'язку про рух автобусів, повна інформація про розклад руху автобусів розміщена на інформаційних стендах.

На автостанції ця категорія пасажирів має можливість придбати квитки в касах позачергово, через чергового кімнати матері та дитини.

Туалет (окремо стояче приміщення, яке знаходиться в дворі автостанції) не обладнано засобами для вільного доступу осіб з обмеженими фізичними можливостями.

На пероні вокзалу відсутні пристосування для безперешкодного доступу осіб, що рухаються на інвалідних візках в салон автобусу.

На сьогодні, попри позитивну роботу, яка проводиться, в місті щодо створення безперешкодного середовища для осіб інвалідністю, не вирішено чимало питань, а саме:

– необхідно створювати у процесі формування вулично-шляхової, пішохідної та вело-візкової мережі умови для зручного і безпечного переміщення людей з обмеженими фізичними можливостями;

– немає жодної моделі громадського транспорту, які б були максимально пристосовані для перевезення осіб з обмеженими фізичними можливостями.

Також Галина Михайлівна ознайомила присутніх з Указом Президента України Петра Порошенка про заходи, спрямовані на забезпечення додержання прав осіб з інвалідністю.

На завершення відбулося жваве обговорення актуальних питань.

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *