Зарплата в конверті – втрачаємо більше, ніж маємо

Кожному громадянину України гарантоване  право заробляти собі на життя працею та отримувати за це винагороду у вигляді заробітної плати, не нижче від визначеної законом. Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов’язковою на всій території України для підприємств усіх форм власності і господарювання. Отримуючи зарплату «в конверті», ви  позбавляєте себе соціальних гарантій, гідної пенсії, оплати лікарняних, допомоги по безробіттю та інших видів допомог і державної підтримки.           

14 липня 2016 року на засіданні тимчасової комісії виконавчого комітету Уманської  міської ради з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат під головуванням начальника управління праці та соціального захисту населення Галини Кучер розглядалось питання погашення заборгованості із виплати заробітної плати, зі сплати єдиного соціального внеску, відшкодування видатків на підприємствах м. Умань.

За даними Головного управління статистики в Черкаській обл. загальна сума заборгованості із заробітної плати по місту станом на 01.06.2016 порівняно з попереднім місяцем зросла на 30,0 тис.грн. або на 5,6 % та становила 563,5 тис. грн. (філія "Уманська ДЕД" ДП "Черкасиоблавтодор" – 239,9 тис. грн., філія "Уманський райавтодор" ДП "Черкасиоблавтодор" – 62,6 тис. грн., ДП "Рубін" – 261,0 тис. грн).

Із загальної суми боргу – 53,7% на економічно активних підприємствах, 46,3% – на суб’єктах господарювання, щодо яких реалізовуються процедури відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом.

За оперативними даними станом на 01.07.2016 заборгованість по місту зменшилась на 43,8 тис.грн. проти попереднього місяця та становила 519,7 тис.грн. (ПАТ "Уманьавтодор"– 258,7 тис. грн., ДП "Рубін" – 261,0 тис. грн).

ПАТ "Уманьавтодор" – заборгованість в сумі 258,7 тис.грн. виникла станом на 01.07.2016. Вчасно не отримали заробітну плату за травень 2016 року 114 працівників.

Члени комісії обговорили результати співбесід з роботодавцями, які через незнання або навмисне використання розбіжностей в чинному законодавстві України, приховують реальні розміри заробітних плат найманих працівників, уникають оподаткування, користуючись мораторієм на перевірки, грубо порушують закон і зрікають своїх працівників на повну або часткову соціальну незахищеність. За підсумками роботи комісії надано ряд оперативних доручень та прийняті рішення, спрямовані на удосконалення роботи з погашення заборгованості із заробітної плати.

Як повідомив  головний державний інспектор з питань праці Управління Державної служби України з питань праці в Черкаській області Олександр Підгорний, вже готова база для відміни Мораторію на здійснення перевірок контролюючими органами.  Більш того, вже сьогодні на всіх рівнях проходять консультації і формуються спільні групи контролерів з різних служб, для унормування питань праці і захисту прав найманих працівників. Лише органи ДФС утримуються від перевірок до кінця 2016 року.

Підсумовуючи, очільник зібрання – начальник управління праці та соціального захисту населення Галина Кучер зазначила, що держава на сьогодні змушена жорстко поставити питання про боротьбу з «тіньовим» бізнесом, адже це знищує економіку країни і руйнує добробут громадян, а люди, які працюють нелегально, взагалі опиняються поза зоною ефективного соціального захисту держави. В Умані з підприємцями будуть працювати ввічливо і наполегливо, зазначила Галина Михайлівна, ніхто не «душитиме» чесний бізнес, але й ображати людей –найманих працівників ніхто не дозволить.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *