Насильство в сім’ї є порушенням гарантованих і захищених державою прав людини

Насильство в сім'ї є не лише причиною розпаду тисяч українських сімей, а, перш за все, суттєвим порушенням прав людини, які гарантуються та захищаються державою. На цьому наголосила директор Департаменту сімейної, гендерної політики та протидії торгівлі людьми Мінсоцполітики Наталія Федорович під час міжнародної конференції на тему: „Збір даних у сфері насильства щодо жінок та домашнього насильства: рух назустріч вимогам Стамбульської конвенції”, яка пройшла у Києві 3-4 вересня 2015 року.

Захід організовано за сприяння Міністерства соціальної політики в рамках реалізації проекту Ради Європи „Запобігання та боротьба з насильством щодо жінок та домашнім насильством в Україні”, який фінансується за підтримки Уряду Швеції.

У роботі конференції взяли участь Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Аксана Філіпішина, координатор Проекту "Запобігання та боротьба з насильством щодо жінок та домашнім насильством” в Україні Граціа-Алессандра Сііно, Національний Менеджер Проекту Ганна Христова; міжнародні та національні експерти Ради Європи і представники МВС, Генпрокуратури та Верховного Суду України, науковці Італійського національного інституту статистики, Оснабрюцького університету (Німеччина) та Національного університету "Києво-Могилянська академія". Також серед учасників були присутні представники обласних і Київської міської державних адміністрацій, а саме – структурних підрозділів, відповідальних за реалізацію державної політики з питань попередження насильства в сім'ї; центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді; служб у справах дітей.

Місто Умань представляла начальник управління праці та соціального захисту населення Галина Кучер.

Наталія Федорович підкреслила, що на Мінсоцполітики, як спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади з питань попередження насильства в сім'ї, лягає особлива відповідальність, адже Міністерство є не лише розробником державної політики в цій сфері, але і головним координатором діяльності з питань попередження насильства в сім'ї (у тому числі насильства стосовно жінок), як на державному, так і на місцевому рівнях.

„Україна у 2011 році, в числі 17 інших країн, приєдналася до Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами (Стамбульська конвенція). Перед нами стоїть завдання якнайшвидше ратифікувати зазначену Конвенцію, таким чином наблизивши Україну до європейських стандартів захисту всіх жертв насильства стосовно жінок та домашнього насильства, а також надання їм ефективної допомоги”, – наголосила Наталія Федорович.

Водночас вона акцентувала увагу на важливості напрацювання рекомендацій до удосконалення статистичної звітності щодо випадків домашнього насильства відповідно до вимог Конвенції, а також технічного завдання до створення Єдиної бази даних про випадки такого насильства.

З метою напрацювання рекомендацій щодо вдосконалення системи збору, узагальнення та поширення даних у сфері насильства стосовно жінок та домашнього насильства в Україні була проведена робота в групах, після чого на пленарному засіданні відбулась презентація та обговорення напрацювань і підбиття підсумків конференції.

[nggallery id = 132]