Всеукраїнська конференція «Професійна реабілітація та зайнятість інвалідів з психічними розладами»

Всеукраїнська громадська організація інвалідів «Гармонія» , спільно з Міністерством соціальної політики України, 10 жовтня 2016 року, з нагоди  Дня психічного здоров'я,  провела в Українському Домі в Києві  Всеукраїнську конференцію «Професійна реабілітація та зайнятість інвалідів з психічними розладами».

        Представники профільних державних структур, фахівці та громадські діячі і представники спільнот, які опікуються людьми з психічними розладами з усієї України, представники ВГОІ «Гармонія» обговорили питання професійної реабілітації та зайнятості інвалідів з психічними розладами.

         Відкрив в конференцію, та зробив аналіз чинного стану речей, щодо  правовідносини у сфері соціального захисту інвалідів з психічними розладами Президент Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Гармонія», кандидат економічних наук, Заслужений працівник соціальної сфери України, Голова «Комітету у справах інвалідів» Громадської ради при Міністерстві соціальної політики України Юрій Антропов.

Протягом дня учасники конференції обговорювали стратегію соціальної політики у вирішенні питань інвалідів з психічними розладами (доповідач: Світлана Руда, начальник відділу Департаменту соціального захисту інвалідів); Напрямки діяльності Фонду соціального захисту інвалідів щодо створення робочих місць ля інвалідів з психічними розладами (доповідач: Петро Мехез, заступник директора Фонду); Шляхи підвищення ефективності політики соціальної інтеграції інвалідів з психічними розладами в Україні, пенсійне забезпечення цієї групи людей, медичну та професійну реабілітацію, та цілий ряд спеціалізованих проблем.

          Надзвичайно докладною та вичерпною була презентація «Питання професійної, соціальної реабілітації та зайнятості інвалідів з психічними розладами в Україні. Пропозиції щодо їх вирішення на прикладі міста Умань», яку зробила начальник управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради, Заслужений працівник соціальної сфери України, Віце-президент Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Гармонія» Галина Кучер. Вона  детально поінформувала про всі види соціальних послуг, які в місті Умань надаються людям з особливими потребами взагалі, та з психічними вадами зокрема. Описала досвід роботи структурних підрозділів УПСЗН та роботу Центру соціальних послуг, наголосила на тому, що місто Умань увійшло до переліку установ соціального обслуговування , для проведення апробації проекту Державного стандарту соціальної послуги соціального супроводу при працевлаштуванні та на робочому місці. Детально ознайомила присутніх з проектом Державного стандарту. Та найголовнішим вважає Галина Михайлівна, консолідацію зусиль місцевої влади і громади міста в питанні соціального захисту найуразливіших верств населення, завдяки чому вдалося вибудувати соціальну політику в місті Умань так, щоб надавати повсякденну підтримку людині від її народження до задоволення потреб в останні дні життя.

          Лікар-психіатр Центру соціальних послуг Управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради Катерина Марченко доповіла про проблеми психосоціальної реабілітації осіб з розладами психіки та поведінки, поділилася своїм особистим баченням вирішення ряду проблем та відповіла на запитання учасників конференції щодо практичних аспектів щоденної професійної діяльності по  наданню реабілітаційних послуг особам з розладами психіки.

         Учасники конференції високо оцінили досвід роботи напрацьований в управлінні праці та соціального захисту населення Уманської міської ради, підготували ряд практичних пропозицій щодо удосконалення державної стратегії соціальної політики у вирішенні питань інвалідів з психічними розладами і зокрема  розвитку системи професійної реабілітації та зайнятості інвалідів з психічними розладами, створення нових робочих місць для інвалідів з психічними розладами.

Тематичний телевізійний сюжет про роботу конференції можна переглянути за посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=PnLSHWs1F6M

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *