Урочисте відкриття приміщень Центру реінтеграції бездомних осіб

13 жовтня 2016 року в Умані відбулося урочисте відкриття відремонтованих приміщень Центру реінтеграції бездомних осіб, структурного підрозділу Комплексу із надання соціальних послуг бездомним, звільненим та нарко- і алкозалежним особам Управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради, в рамках проекту  «Створення належних умов для надання соціальних послуг клієнтам Центру реінтеграції бездомних осіб». 8 повністю відремонтованих і умебльованих   квартир (2-однокімнатних, 2-двокімнатних, 4-трикімнатних ) площею 216 м2,  вже сьогодні використовуються під тимчасове житло для людей, які опинилися в складних життєвих умовах, не мають постійного місця проживання, тощо.

В комунальній власності територіальної громади м. Умань знаходиться частина будівель військового містечка № УН-7  с. Дмитрушки- 2, де з 2006 року  працює  заклад для обслуговування бездомних, звільнених та інших вразливих категорій людей. У виділених приміщеннях та на території вже тривалий час проводиться велика робота по капітальному ремонту та реконструкції житлових будівель та господарських споруд. Вцілому ж на створення Комплексу надання соціальних послуг бездомним, звільненим та особам з залежностями було виділено 494,8 тис.грн. з міського бюджету та вдалося в результаті написання грантового проекту залучити 84,0 тис.доларів США Турецького  агентства зі співробітництва та координації в Україні (ТІКА) при Раді Міністрів Турецької Республіки.

Проект став результатом Протоколу про наміри щодо співробітництва між Міністерством соціальної політики України та Координаційним офісом в Україні Турецького агентства зі співробітництва та координації при Раді Міністрів Турецької Республіки (ТІКА). У 2015 році Сторони погодилися співпрацювати у рамках „Проекту надання підтримки у сферах охорони здоров’я та соціальних послуг” з метою покращення соціальної інфраструктури та надання допомоги соціальним об’єктам шляхом реалізації проектів та програм міжнародної технічної допомоги.

ДОВІДКОВО: ТІКА є турецькою державною організацією, що надає міжнародну технічну допомогу в Україні з 1997 року та здійснює свою діяльність на підставі Угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом Турецької Республіки про технічне і фінансове співробітництво від 14 листопада 2002 року та Меморандуму про взаєморозуміння між Кабінетом Міністрів України та Урядом Турецької Республіки . ТІКА залучає кошти з бюджету Туреччини для реалізації соціальних проектів.

       В урочистій церемонії відкриття відремонтованих приміщень взяли участь: координатор Турецького агентства взаємодопомоги та координації Республіки Туреччина в Україні і Криму (Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Хаджі Байрам Болат, директор  Управління у справах людей похилого віку та надання соціальних послуг Міністерства соціальної політики України Оксана Суліма, заступник голови Черкаської обласної державної адміністрації Ярослав Березань, секретар Уманської міської ради Людмила Кирилюк, директор Департаменту соціального захисту населення Черкаської облдержадміністрації Руслан Чикало, представники органів виконавчої влади Черкаської області та органів місцевого самоврядування м. Умань. Презентувала проект та розповіла про його велике соціальне значення для міста Умані і регіону начальник управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради, Заслужений працівник соціальної сфери України Галина Кучер. Вона щиро подякувала Турецькому  агентству зі співробітництва та координації в Україні (ТІКА) і запропонувала до спільної реалізації ще 6 важливих соціальних проектів, які спрямовані на розширення спектру надання соціальних послуг і покращення якості життя людей.

Як зазначила директор Управління у справах людей похилого віку та надання соціальних послуг Міністерства соціальної політики Оксана Суліма,  створення та діяльність закладів для бездомних та звільнених осіб є дуже важливим соціальним аспектом, оскільки завдяки їхній роботі надається прихисток особам у складних життєвих обставинах, особам, які найбільш потребують уваги керівників громад. Крім того, ці заклади працюють у напрямку профілактики виникнення такої складної життєвої обставини як бездомність, сприяють унебезпеченню людей від соціального виключення. Від імені Міністерства Оксана Суліма подякувала Турецькому агентству зі співробітництва та координації за надану допомогу і взаємовигідну співпрацю, Черкаській обласній державній адміністрації та Уманській міській раді – за розвиток соціальних послуг в громаді.

Секретар Уманської міської ради Людмила Кирилюк запевнила, що Умань завжди відкрита для втілення всіх соціальних проектів, а заступник голови Черкаської ОДА  Ярослав Березань відзначив високу ефективність співпраці з турецькими колегами. Зокрема, в Черкаській області у 2015 році  було реалізовано 4 проекти на загальну суму понад 5 млн гривень. У 2016-му розпочато реалізацію ще двох проектів в Черкаському та Тальнівському районах. Ярослав Григорович запевнив, що ті обсяги роботи, які виконані управлінням праці та соціального захисту населення Уманської міської ради по покращенню якості надання соціальних послуг і розширенню його спектру, заслуговують найвищої оцінки і підтримки з бюджетів усіх рівнів. 

За словами координатора Турецького агентства взаємодопомоги та координації Республіки Туреччина в Україні і Криму Хаджі Байрама Болата, цей проект є одним із цілого ряду важливих соціальних проектів, які ТІКА впроваджує в Україні, і безперечно, агенство  задоволене якістю виконаних робіт та умовами які створені для проживання людей.

Переглянути телевізійний сюжет ОДТРК "РОСЬ" про подію можна за посиланням: http://rosmedia.com.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=8187:2016-10-17-13-06-44&catid=16:2011-06-13-00-27-43&Itemid=45

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *