Автоматичне призначення пенсії за віком

Відповідно до Указу Президента України №837/2019 від 08.11.2019 Пенсійний фонд України запровадив нову сервісну послугу – автоматичне призначення пенсій.

Завдяки вебпорталу можна призначити пенсію автоматично при досягненні пенсійного віку (для чоловіків і жінок – 60 років) з урахуванням всіх наявних у Пенсійному фонді України даних, завчасно поданих громадянами. При цьому немає необхідності додатково звертатись та особисто відвідувати органи Пенсійного фонду.

Отже, автоматичне призначення пенсії відбувається у кілька етапів:

1 етап. Роботодавець або працівник особисто подає свою скановану трудову книжку через вебпортал Пенсійного фонду України – portal.pfu.gov.ua.

2 етап. В Реєстрі застрахованих осіб відбувається формування оцифрованих відомостей про трудову діяльність громадянина, де й зберігається до настання його пенсійного віку. Наявність оцифрованих відомостей про трудову діяльність у Реєстрі застрахованих осіб є додатковою гарантією збереження страхового стажу на випадок втрати паперових документів, зокрема трудової книжки.

3 етап. Після настання пенсійного віку особа отримує повідомлення про можливість автоматичного призначення пенсії без особистого звернення до сервісного центру. Громадянин подає через вебпортал анкету-заяву та згоду на застосування такого механізму, які засвідчуються персональним кваліфікованим електронним підписом.

Важливим є те, що людина після настання пенсійного віку має право вибору: прийти особисто до сервісного центру Пенсійного фонду для подання заяви на призначення пенсії за віком або оформити її автоматично через вебпортал.

За більш детальними роз’ясненнями звертайтесь до управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради за телефоном (04744)4-04-29.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *