Достроковий вихід на пенсію

З 29 квітня 2022 року вступив в дію Закон України від 15 лютого 2022 року № 2040-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення пенсійного законодавства».

Законом передбачено, зокрема, відновлення норми про призначення достроково пенсії за віком за півтора роки до досягнення пенсійного віку (для чоловіків і жінок 60 років).

Право на достроковий вихід на пенсію мають:

  • особи, трудовий договір з якими розірвано з в зв’язку із скороченням штату або ліквідацією підприємства та за умови реєстрації таких осіб у державній службі зайнятості й відсутності підходящої для них роботи;
  • працівники, які звільнені з роботи у зв’язку з виявленням невідповідності займаній посаді за станом здоров'я у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Крім того, право на достроковий вихід на пенсію за віком відповідно до цього Закону гарантується особам, яким на день звільнення залишилося не більше ніж півтора року до досягнення пенсійного віку, та якщо вони мають повний страховий стаж (для чоловіків 35 років, для жінок 30 років).

Наприклад:

  • чоловік, 10.05.1963 року народження (до настання пенсійного віку 1 рік), страховий стаж – 35 років 10 місяців, матиме право на вихід на пенсію за віком достроково, так як має повний страховий стаж для чоловіків – 35 років
  • жінка, 01.08.1963 року народження (до настання пенсійного віку 1 рік 2 місяці), страховий стаж становить 28 років 3 місяці, нажаль, не матиме права на достроковий вихід на пенсію (для жінки необхідно 30 років).

Підтвердження страхового стажу, необхідного для призначення пенсії за віком, здійснюється шляхом обміну інформацією між Фондом загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття та Пенсійним фондом України у визначеному ними порядку.

За довідками необхідно звертатись до управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради за телефоном (04744)4-04-29.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *