Щодо нових державних будівельних норм В.2.2-40:2018 “Будинки і споруди. Інклюзивність будівель і споруд. Основні положення”, та вимог обов’язкового створення безбар’єрного простору в Україні для маломобільних груп населення, які набули чинності з 1 квітня 2019 року

ПОГ Вінницьке УВП УТОС» має честь представити Вам інформацію щодо звукового маяка для людей з інвалідністю по зору «Mobilis», який є повністю українською розробкою та виробляється Вінницьким підприємством незрячих.

Звуковий маяк «Mobilis» забезпечує створення умов доступності
для незрячих та слабозорих людей шляхом встановлення системи звукової навігації для пошуку таких локацій, як двері будівель, двері громадського транспорту, світлофори.

«Mobilis» є надсучасною електронною системою, маяк якої активується тільки у разі потреби (якщо до неї наближається користувач – людина із обмеженою функцією зору). Це принципово відрізняє вказану систему від існуючої на теперішній час системи попереднього покоління, де маяк працює безперервно видаючи звукові сигнали і заважає іншим, через постійні та монотонні звуки визначення локації дорожніх переходів на світлофорах, облаштованих входах Метрополітенів, залізничних вокзалів та інших будівель.

Новий підхід у запровадженні нової звукової сигналізації для незрячих зменшує акустичне навантаження на міське середовище і дозволяє вирішити конфлікт інтересів користувачів системи та інших людей. Також важливою перевагою нової системи є те, що її маяк активується за допомогою спеціального активатора автоматично, по факту наближення користувача.

В якості активатора маяка використовується спеціальний невеликий пульт
або смартфон із спеціальним безкоштовним додатком “Moiblis Go”. Цій системі звукової навігації немає аналогів в Україні.

Впровадження системи звукової навігації вже розпочато та має важливе соціальне значення для незрячих та слабозорих людей. Ця система активно
та успішно використовується на практиці у Вінницькій області та в м. Вінниця зокрема.

Як приклад розвитку конкретного напрямку у Департаменті соціальної
та молодіжної політики Вінницької облдержадміністрації під час прес-брифінгу відзначено, що спільним завданням влади та громадськості, є завдання зробити Вінниччину доступною для людей, які мають різного роду порушення або втрати зору. У зв’язку з цим задекларовано необхідність внесення змін до обласної Комплексної програми соціального захисту населення у Вінницькі області з тим, щоб передбачити кошти на встановлення звукових маяків над вхідними зонами усіх соціально важливих будівель, які перебувають в обласній комунальній власності, зокрема, лікарень, театрів, структурних підрозділів облдержадміністрації, а також інших громадських та суспільних підприємств і закладів.

Конкретним прикладом задекларованих намірів, є практична реалізація проектів по закупівлі та встановленню систем звукової навігації «Mobilis»
над вхідними дверима районних та міських пенсійних фондів Вінницькій області, інших державних установ. https://www.segodnya.ua/regions/others/v-vinnice-dlya-lyudey-s-problemami-zreniya-ustanovili-specialnye-mayachki-1193567.html

Крім того, у м. Вінниці вже представили перший в Україні трамвай оснащений розумним звуковим маяком для незрячих «Mobilis» транспортної версії. Транспортні маяки видають звукове сповіщення тільки, якщо на зупинці знаходиться незряча людина. Система розроблена з урахуванням особливостей міського транспорту бортовими системами керування. Вона називає номер маршруту та вказує на розташування дверей у транспорті.

https://youtu.be/TGRhTgP6Dag;

https://youtu.be/6dY9o1JrJIg;

https://youtu.be/6dY9o1JrJIg.

Підсумовуючи вище викладене, слід також відзначити, що питання орієнтації в просторі незрячих та слабозорих людей є надзвичайно актуальним. Адже цій категорії населення досить важко орієнтуватися в просторі про місце,
в якому вони знаходяться. Пошук облаштованих входів у різного роду приміщення і громадський транспорт для згаданої категорії людей, інколи являється великою проблемою. Однак саме завдяки звуковому маяку це питання вирішується досить просто, а люди з обмеженими недоліками зору залишаються повноцінними членами суспільства.

Контактні дані ПОГ «Вінницьке УВП УТОС» тел. роб. (0432) 50-96-41, моб. +38 096 4917000

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *