Засідання оперативного штабу для вирішення питань надання допомоги тимчасовим переселенцям з АР Крим та східних регіонів України

15 червня 2017 року в управлінні праці та соціального захисту населення відбулось засідання оперативного штабу для вирішення питань надання допомоги тимчасовим переселенцям з АР Крим та східних регіонів України.

На засіданні були присутні представники відділу охорони здоров’я, відділу освіти, Уманського міського Центру зайнятості, Уманського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Черкаської області, відділу з питань цивільного захисту та оборонно-мобілізаційної роботи, волонтери, громадські організації.

Начальник управління праці та соціального захисту населення Галина Кучер зазначила, що в місті проживає 549 учасників АТО, 500 учасників АТО отримали статус учасника бойових дій, 16 інвалідів війни, з них 1 групи – 1 особа, 2 групи – 7 осіб, 3 групи – 8 осіб, 13 сімей загиблих (з яких 10 загиблих учасників АТО проживали в м. Умань, 3 в інших регіонах України), 416 дітей учасників АТО.

На державному рівні передбачено пільги та компенсації учасникам АТО відповідно до ветеранського Закону. Зокрема, починаючи з 2017 року учасники АТО самостійно обиратимуть путівки до санаторіїв з огляду на свої потреби. Починаючи з 6 лютого 2017 року учасникам АТО надається право на дострокове призначення пенсії за віком чоловікам після досягнення 55 років, а жінкам – 50 років при наявності страхового стажу не менше 25 років для чоловіків і не менше 20 років – для жінок.

З метою соціального захисту учасників АТО, членів їх сімей в місті утворено: Центр допомоги учасникам антитерористичної операції, координаційний центр з надання допомоги особам, які потребують додаткового захисту, який двічі на місяць проводить свої засідання.

Для формування єдиної системи надання допомоги учасникам АТО утворено: в структурі Центру соціальних послуг управління праці та соціального захисту населення – відділення організації та надання соціальних послуг, в тому числі сім’ям з дітьми, учасникам АТО, їх сім’ям та внутрішньо переміщеним особам; відділення реабілітації, оздоровлення та відпочинку змішаного типу «Буг» де учасники АТО мають змогу оздоровитися із сім’ями, в управлінні праці та соціально захисту населення Уманської міської ради – сектор адаптації військовослужбовців, допомоги учасникам антитерористичної операції, депортованих та трудової міграції, комісію з питань обстеження соціально-побутових умов проживання учасників АТО та членів їх сімей, затверджено план заходів з організації роботи щодо надання їм підтримки.

Для виявлення потреб сімей учасників АТО проводиться анкетування учасників АТО, обстеження матеріально-побутових умов їх проживання, про що складаються соціальні паспорти. За результатами таких обстежень максимально вирішуються питання щодо винайдення шляхів їх вирішення. Під соціальний супровід взято 6 сімей учасників АТО.

Затверджено міську комплексну програму щодо медичного, соціального забезпечення, адаптації, психологічної реабілітації, професійної підготовки (перепідготовки) учасників антитерористичної операції, соціального захисту членів їх сімей та вшанування пам’яті загиблих учасників антитерористичної операції на 2015-2017 роки.

Відкрито цільовий фонд міської ради для забезпечення мобілізаційної готовності та мобілізації, яким придбано дизпаливо, одежу, взуття, інвентар, обладнання, спецформу та передано до військових частин, які беруть участь в АТО на суму понад 400 тис. грн., придбання медикаментів пораненому в ході проведення антитерористичної операції 4900,00 грн., придбано штучний суглобу 24300,00 грн., придбані 5 санаторно-курортних путівок для учасників АТО на суму понад 36,0 тис. грн.

Інформацію про внутрішньо переміщених осіб із тимчасово окупованої території та східних регіонів України, які тимчасово перебувають в м. Умань доповіла заступник начальника управління праці та соціального захисту населення Світлана Мельник яка наголосила, що станом на 15 червня 2017 року на обліку в координаційному центрі перебуває 1106 внутрішньо переміщених осіб (645 сімей), в тому числі 297 дітей до 18 років, 240 громадян похилого віку та інвалідів. Виїхало 436 осіб.

В місті проживає 670 осіб, з них 178 громадянина похилого віку, 109 сімей з дітьми в яких виховується 153 дитини до 18 років.

Фахівці із соціальної роботи обстежили матеріально-побутові умови проживання 424 сімей внутрішньо переміщених осіб із складанням відповідного акту. При обстеженні надаються консультації з приводу отримання соціальних допомог, виплат пенсій, працевлаштування, отримання гуманітарної та матеріальної допомоги та інше за потреби.

189 сім’ям призначено адресну державну грошову допомогу для відшкодування житлово-комунальних послуг.

Робочою групою для перевірки фактичного місця проживання/перебування внутрішньо переміщених осіб обстежено 19 сімей внутрішньо переміщених осіб.

Відповідно до Порядку використання коштів, що надійшли від фізичних та юридичних осіб для надання одноразової грошової допомоги постраждалим особам та особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України або районів проведення антитерористичної операції затвердженої постановою КМУ від 01.10.2014 року № 535 направлено реєстр на 10 осіб вищезазначеної категорії для виплати допомоги у комісією з питань надання одноразової грошової допомоги Департаменту соціального захисту населення Черкаської облдержадміністрації.

  • Станом на 15.06.2017 р. 7 дітей внутрішньо переміщених осіб перебуває на черзі для оздоровлення та 22 дитини учасників АТО, з них 1 дитина оздоровилась в МДЦ «Артек», 1 дитина УДЦ «Молода гвардія»;
  • 13 осіб пройшли курс соціально-реабілітаційних послуг в Реабілітаційному комплексі для людей з особливими потребами;
  • забезпечено соціальні гарантії: подано 336 запитів справ для отримання соціальних допомог – надійшло 336 справи, з них призначено 243 – пенсійних та 93 – соціальних допомог;
  • відділенням благодійної діяльності управління праці та соціального захисту населення надано 179 сім’ям продуктові набори та одяг;
  • Уманська організація Товариство Червоного Хреста надала допомогу 89 сім’ям (всього 230 особам) продуктами харчування, одягом та засобами гігієни на суму 33959 грн;
  • 12 дітей з родин учасників АТО та пільгових категорій за сприянням керівництва міста – побратима Радвілішкіс (Литва) з 11 червня направлені на відпочинок до табору «Супермен-2017» на базі відпочинку туризму і спорту «Наполеонас» під містом Шауляй;
  • З 1 травня розпочало приймати відвідувачів відділення реабілітації, оздоровлення і відпочинку змішаного типу «Буг», яке відкрите в переданих на праві оперативного управління приміщеннях бази відпочинку на р. Південий Буг в с. Ставки, Бершадського району, Вінницької обл. Станом на 15.06.2017 р. 12 дітей шкільного віку, з них 3 дитини внутрішньо переміщених осіб.

На завершення відбулося обговорення актуальних питань.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *