Виплата соціальної стипендії – нова функція управлінь соціального захисту

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2016 року №1045 уряд затвердив новий порядок призначення соціальної стипендії.

 30 березня 2017 року в управлінні праці та соціального захисту населення відбулася зустріч з відповідальними особами навчальних закладів І-ІV рівнів акредитації в м. Умань щодо виплат соціальних стипендій. На зустріч запрошені: провідний фахівець відділу обліку та працевлаштування студентів Уманського державного педагогічного університету ім. Павла Тичини – Маркова Наталія Борисівна, провідний бухгалтер Уманського національного університету садівництва – Гладка Алла Борисівна, провідний бухгалтер відокремленого структурного підрозділу «Агротехнічний коледж» Уманського національного університету садівництва – Бондаренко Олена Василівна.

Розпочала зустріч начальник управління праці та соціального захисту населення Кучер Галина Михайлівна яка розповіла про організацію та стан виконання уповноваженими особами  вищих навчальних закладів І-ІV рівнів акредитації передачі завірених копій особових справ  та списків студентів, які мають право на виплату соціальної стипендії.

З 1 січня 2017 року виплата соціальних стипендій здійснюється  органами соціального захисту населення через вищі навчальні заклади таким категоріям студентів: дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування; особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи;  шахтарям, які мають стаж підземної роботи не менш як три роки; особам, батьки яких є шахтарями, що мають стаж підземної роботи не менш як 15 років або загинули внаслідок нещасного випадку на виробництві чи стали інвалідами І або ІІ групи; особам, які визнані учасниками бойових дій (АТО), та їхнім дітям (до закінчення навчального закладу, але не довше ніж до досягнення 23 років); дітям, один із батьків яких загинув (пропав безвісти) у районі проведення антитерористичних операцій, бойових дій чи збройних конфліктів (до 23 років); дітям, один із батьків яких загинув під час масових акцій громадського протесту (до 23 років); дітям, які є внутрішньо переміщеними особами (до 23 років); дітям-інвалідам особам з інвалідністю І-ІІІ групи (до 23 років); дітям із сімей, які отримують державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям.

Для отримання соціальної стипендії, вищезазначені особи, звертаються до навчального закладу з повним пакетом документів.

Соціальна стипендія призначається на весь період навчання, починаючи з місяця звернення за її наданням та виплачується щомісяця в такому розмірі:

студентам вищих навчальних закладів I-II рівня акредитації – 750 гривень;

студентам вищих навчальних закладів III-IV рівня акредитації, – 1000 гривень;

студентам вищих навчальних закладів I-IV рівня акредитації з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також студентів вищого навчального закладу, які в період навчання у віці від 18 до 23 років залишилися без батьків, – 2000 гривень.

Вищі навчальні заклади подають до органу соціального захисту списки студентів, яким призначено соціальну стипендію, згідно із  затвердженою формою. Згідно поданих списків органи соціального захисту перераховують кошти на рахунки вищих навчальних закладів, які в свою чергу після надходження коштів на рахунок навчального закладу виплачують соціальну стипендію студентам.

Після обговорення присутніми відбулося внесення пропозицій та вирішення проблемних питань щодо перерахунку та виплати соціальної стипендії студентам вищих навчальних закладів І-ІV рівнів акредитації.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *