96,5% уманських дітей було оздоровлено влітку 2016

Понад 85 тисяч дітей Черкащини вдалося охопити цьогоріч оздоровчими та відпочинковими послугами. Область – cеред кращих, друга в країні за результатами оздоровчої кампанії. Про це повідомив в ході підсумкової координаційної ради облдержадміністрації з оздоровлення, відпочинку, зайнятості дітей, учнівської молоді, заступник голови ОДА Костянтин Омаргалієв.

Умань було названо серед міст, де найкраще було проведено дитяче оздоровлення влітку 2016 року. За підсумками кампанії, начальника управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради Галину Кучер було нагороджено Грамотою управління сім’ї молоді та спорту ОДА. Як зазначила Галина Михайлівна, організація оздоровлення і відпочинку дітей та учнівської молоді влітку 2016 року в місті Умань здійснювалась відповідно до чинного законодавства України, міської програми оздоровлення та відпочинку дітей і учнівської молоді на 2015-2020 роки, відповідно до затвердженого плану роботи координаційної ради з оздоровлення, відпочинку, зайнятості дітей та учнівської молоді.

Із загальної кількості дітей шкільного віку 7 466 осіб, було охоплено оздоровленням і відпочинком 7,2 тис. дітей, в тому числі оздоровленням 2,3 тис. дітей та 4,9 тис. дітей відпочинком. Забезпечено оздоровленням і відпочинком 4,7 тис. дітей пільгової категорії. На проведення оздоровчої кампанії в 2016 році передбачено 405 тисяч гривень з міського бюджету, використано 246,9 тис. грн.; залучено майже 1,7 млн. грн. коштів підприємств, установ та організації різних форм власності, а також батьківських коштів.

 Влітку в місті Умань працював 21 заклад оздоровлення та відпочинку дітей, в тому числі 15  на базі загальноосвітніх закладів, 5 на базі позашкільних навчальних закладів та літній оздоровчий табір санаторного типу «Мрія».  У таборах  відпочило 3 014 школярів, з них безкоштовно харчувались 677 дітей пільгових категорій, а саме 16 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 221 дитина з багатодітних родин, 186 дітей з малозабезпечених сімей, 42 дитини – інваліда, 40 дітей, які потерпіли від наслідків аварії на ЧАЕС, 65 дітей із кризових сімей, 18 дітей, внутрішньо переміщених осіб, 78 дітей, батьки яких є учасниками АТО.  Акцентом цьогорічної табірної зміни було національно-патріотичне та спортивне виховання учнів.

Починаючи з 2002 року щорічно в літній період діти-інваліди та діти пільгової категорії оздоровлюються в літньому таборі „Мрія", що працює на базі Центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів «Пролісок», з 2013 року табір включено в мережу дитячих оздоровчих закладів з наданням йому статусу санаторного типу, з 2014 року  – присвоєно першу категорію. В цьому році в таборі було організовано 3 зміни з терміном оздоровлення  21 день . Для оздоровлення дітей було задіяно фізіотерапевтичний, масажний кабінети, фітобар та водне відділення з басейном.

З метою організації родинного відпочинку пільгових категорій населення, управлінню праці та соціального захисту населення  рішенням міської ради безоплатно передано на праві оперативного управління приміщення базу відпочинку на р. Південий Буг в с. Ставки, Бершадського району, Вінницької області. На базі приміщень відкрито відділення реабілітації, оздоровлення та відпочинку змішаного типу «Буг» Центру соціальних послуг управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради, що дає можливість створити необхідні умови для соціально-психологічної адаптації, оздоровлення, змістовного відпочинку, цікавого дозвілля, формування здорового способу життя, творчого і духовного розвитку дітей, сімей та молоді. Послугами відділення в 2016 році скористалась 196 дітей, в тому числі діти вразливих категорій населення.

З початку року вже 286 дітей, які перебувають на обліку в поліклінічному відділенні Уманської міської дитячої лікарні, забезпечені оздоровленням, з них 7 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 14 дітей-інвалідів, 26 дітей з багатодітних і малозабезпечених сімей, 4 дитини, які постраждала внаслідок аварії на ЧАЕС, 217 дітей, які перебувають на диспансерному обліку, 11 талановитих та обдарованих дітей та 7 дітей внутрішньо переміщених осіб.

З 1 по 21 квітня 2016 року в державному підприємстві „Український дитячий центр „Молода гвардія” оздоровились 4 дитини, в тому числі 2 дитини,  загиблого учасника АТО, і 2 дитини, позбавлені батьківського піклування.

12 дітей з родин учасників АТО та пільгових категорій за сприяння керівництва міста – побратима Радвілішкіс (Литва) в червні відпочили на базі туризму і спорту «Наполеонас», що поблизу міста Шуляй. Діти ознайомились із життям і побутом місцевих мешканців, випробували себе  в спорті та мистецтві, отримали яскраві враження від цікавих екскурсій.

13 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування,  оздоровились в оздоровчому таборі «Придніпровський», с. Чапаєвка, Золотоніський район.

З 27 червня по 17 липня 2016 року 52 дитини пільгової категорії перебували в дитячому закладі оздоровлення та відпочинку ПП „Оздоровчий центр „Чайка” (Одеська обл., м. Білгород-Дністровський, смт Сергіївка) на оздоровлені, з них 1 дитина внутрішньо переміщеної особи з району проведення антитерористичної операції, 6 дітей учасників бойових дій, 2 дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, 30 дітей з багатодітних і малозабезпечених сімей, 5 дітей, які перебувають на диспансерному обліку, 8 талановитих та обдарованих дітей.

З 16 липня по 05 серпня 2016 року 3 дитини направлені на оздоровлення до ДПУ «МДЦ «Артек» на ІІ тематичну зміну, з них 1 дитина-сирота, 1 дитина з багатодітної і малозабезпеченої сім’ї та 1 дитина з багатодітної сім’ї.

З 06 серпня по 26 серпня 2016 року 6 дітей пільгових категорій перебували в УДЦ «Молода гвардія» на VIII тематичну зміну для оздоровлення та відпочинку дітей.

З 06 грудня по 26 грудня 2016 року 6 дітей пільгових категорій направлені до УДЦ «Молода гвардія» на ХІІІ тематичну зміну для оздоровлення та відпочинку дітей.

З 1 червня і протягом літа в Умані працював Центр дозвілля та відпочинку для дітей шкільного віку «Барвограй», зак місцем проживання дітей, спільно з факультетом соціальної та психологічної освіти УДПУ. За період роботи Центру відпочинком було охоплено 1703  дитини.

Серед завдань, які були поставлені перед організаторами літнього відпочинку дітей під час підсумкової координаційної ради ОДА з оздоровлення, відпочинку, зайнятості дітей, учнівської молоді,було названо наступні:

–       Відновлення тих закладів відпочинку і оздоровлення дітей, які вже тривалий час не працюють;

–       Ремонт та покращення умов перебування в тих закладах, які діють;

–       Відновлення мережі установ оздоровлення, відпочинку, зайнятості дітей, учнівської молоді;

–       Активне залучення до спорту і національного виховання;

–       Збільшити кількість наметових таборів;

–       Запровадження нових форм роботи;

–       Залучення волонтерів і доброчинників до справи оздоровлення, відпочинку, зайнятості дітей, учнівської молоді.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *