Підведено підсумки оздоровчого періоду 2016 року

Відбулося засідання координаційної ради з оздоровлення, відпочинку, зайнятості дітей і учнівської молоді в місті Умань, за підсумками 2016 року.  Провела нараду Кучер Галина Михайлівна, заступник голови ради,  начальник управління праці та соціального захисту населення. В нараді брали участь: Мельник Світлана Миколаївна, заступник начальника управління праці та соціального захисту населення, Миколенко Ірина Олександрівна   заступник начальника відділу освіти, Качанова Лариса Петрівна   начальник відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства управління Держпродспоживслужби в м.Умані, Базилевська Вікторія Вікторівна Директор Центру соціальної реабілітації дітей – інвалідів «Пролісок», Чорна Світлана Олександрівна        головний спеціаліст відділу освіти, Харченко Віталій Петрович в.о. начальника відділу житлово-комунального господарства, спеціалісти управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради,  представники служби у справах дітей і відділу охорони здоров’я. Як поінформувала заступник голови ради,  начальник управління праці та соціального захисту населення Галина Михайлівна Кучер, організація оздоровлення і відпочинку дітей та учнівської молоді влітку 2016 року в місті Умань здійснювалася  відповідно до Закону України «Про оздоровлення та відпочинок дітей», міської програми оздоровлення та відпочинку дітей і учнівської молоді на 2015-2020 роки (затверджена рішенням Уманської міської ради від 17.09.2016 р. № 4.5-74/6).  Із загальної кількості дітей шкільного віку 7466 осіб, було охоплено оздоровленням і відпочинком 7172 (96%), в тому числі оздоровленням – 2312 дітей (31%) та 4860 дітей (65%) – відпочинком. Забезпечено оздоровленням і відпочинком 100% дітей пільгової категорії (4722 дітей). На проведення оздоровчої кампанії в 2016 році було передбачено 405,0 тис. грн. з міського бюджету, використано 246,9 тис. грн.; залучено майже 1,7 млн. грн. коштів підприємств, установ та організації різних форм власності, а також батьківських коштів. Влітку в місті Умань працювали  21 заклад оздоровлення та відпочинку дітей, в тому числі 15  на базі загальноосвітніх закладів, 5 на базі позашкільних навчальних закладів та літній оздоровчий табір санаторного типу «Мрія». У таборах  відпочило 3014 школярів, з них безкоштовно харчувались 677 дітей пільгових категорій, а саме 16 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 221 дитина з багатодітних родин, 186 дітей з малозабезпечених сімей, 42 дитини – інваліда, 40 дітей, які потерпіли від наслідків аварії на ЧАЕС, 65 дітей із кризових сімей, 18 дітей, внутрішньо переміщених осіб, 78 дітей, батьки яких є учасниками АТО.

  • з 2002 року щорічно в літній період діти-інваліди та діти пільгової категорії оздоровлюються в літньому таборі „Мрія", що працює на базі Центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів «Пролісок», з 2013 року табір включено в мережу дитячих оздоровчих закладів з наданням йому статусу санаторного типу, з 2014 року  – присвоєно першу категорію.

В цьому році в таборі було організовано 3 зміни з терміном оздоровлення  21 день. Для оздоровлення дітей були задіяні  фізіотерапевтичний, масажний кабінети, фітобар та водне відділення з басейном. В переданих на праві оперативного управління приміщеннях бази відпочинку на р. Південий Буг в с. Ставки, Бершадського району, Вінницької обл. з 13 червня 2016 року працює відділення реабілітації, оздоровлення і відпочинку змішаного типу «Буг». Послугами відділення вже скористалась 377 осіб, в тому числі і сім’ї з дітьми. З початку року 229 дітей, які перебувають на обліку в поліклінічному відділенні Уманської міської дитячої лікарні, з числа пільгових категорій,  були забезпечені оздоровленням в спеціалізованих таборах відпочинку Чорноморського узбережжя України.  З 1 червня в Умані працював Центр дозвілля та відпочинку для дітей шкільного віку «Барвограй», спільний проект Центру соціальних послуг управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради і факультету соціальної та психологічної освіти УДПУ. Майбутні соціальні педагоги проходять навчальну практику в дворах за місцем проживання дітей. Всього за літо відпрацювали 3 табірні зміни. Необхідним для розваг інструментарем та матеріалами забезпечив  Центр соціальних послуг управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради.  Наразі вивчається перспектива зробити «Барвограй» не лише літнім Центром дозвілля та відпочинку для дітей шкільного віку, але й продовжити його роботу на період шкільних канікул протягом року. За період роботи  відпочинком було охоплено 1703  дитини.

З метою посилення профілактичної роботи щодо запобігання бездоглядності,  під  особливим контролем було  дозвілля   дітей та підлітків з девіантною поведінкою, проведено роз’яснювальну роботу та інструктажі щодо дотримання правил техніки безпеки, дорожнього руху, протипожежної безпеки, дотримання санітарно-гігієнічних вимог, зміцнення здоров’я дітей, попередження дитячого травматизму. Проведено обстеження  будівель та спортивних споруд, майданчиків та складено відповідні акти.

Члени координаційної ради відзначили високий відсоток (96%) дітей, які були оздоровленням і відпочинком, проте зауважили, що питання покращення якості надання оздоровчих послуг залишається відкритим. Перш за все необхідно збільшити кількість бюджетних видатків і створення профільних дитячих закладів, які матимуть ліцензію на надання оздоровчих послуг, покращити їх матеріально-технічну базу , та вирішити питання про відкриття в Умані цілодобового оздоровчого табору на базі Центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів «Пролісок».

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *