Щоби ніжки не боліли. Поради ортопеда

Григорій Вовченко – унікальний спеціаліст, технік ортопед Центру соціальних послуг управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради. Понад 20 років він допомагає людям справитися з проблемами опорно-рухового апарату та зробити індивідуальне «доведення» взуття чи інших засобів реабілітації під потреби пацієнта.

 За словами Григорія Анатолійовича, потреба в послугах ортопеда з віком у людей не зменшується, а тільки зростає. Не варто думати, що лише в дитячому віці треба коригувати ходу, поставу і правильно підбирати взуття дитині.  В дорослому віці також «правильне взуття» допоможе уникнути болісних патологій опорно-рухового апарату. В кожному разі, стверджує Григорій Вовченко, працювати з людиною треба індивідуально, і дійсно правильна «підгонка» взуття допоможе хворим людям полегшити больові відчуття, а здоровим – уникнути захворювань. Разом з тим, є й загальні поради, які не секретні, проте багатьма людьми чомусь нехтуються.

  • По-перше, варто пам’ятати, що взуття має не лише розмір, але й повноту! Китайські виробники цим нехтують, проте якісне безпечне взуття має обов’язково містити таке маркування і воно має відповідати саме вашій нозі.
  • Кросівки- це виключно для спорту і активних прогулянок! Якщо дівчинка підліток всі 20 років свого життя пробігала в кросівках, то на весіллі попомучиться з високими підборами: нога вже сформувалася під пласке взуття і змінити це майже неможливо.
  • Уникати взуття при якому пальці ніби «задираються» догори. Природньо – хапатися пальцями ноги  за землю і ставити їх на всю шир.
  • В нашому кліматі зимове взуття не потрібно взагалі. Демісезонний чобіт з теплою устілкою і натуральною шкарпеткою дадуть достатньо тепла і не «запарять» ногу. Тому краще купити якісну пару осіннього взуття і носити його аж до весни.
  • Шкарпетки після прання варто полоскати у воді з оцтом, він знищує всі бактерії.
  • Натуральних повстяних (войлочних) устілок  треба мати  не менше 3 пар. Змінювати їх щотижня, так само перучи і споліскуючи в оцтовій воді.
  • Взуття має бути «правильним»! Це головний критерій вибору.

     Також порадив Григорій Вовченко не нехтувати своєчасними консультаціями лікаря  та ортопеда.

     В Умані медична складова ортопедії – це царина травматологів, а практична-реабілітаційна вже багато років саме на Центрі соціальних послуг УПСЗН. І по допомогу в Умань приїздять люди з навколишніх районів, а самі городяни не дуже поспішають на профілактичні огляди. На базі  ательє «Здоров’я» Центру соціальних послуг управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради, вул. Волонтерів ,4 (стара назва Тельмана) проводять прийом і спеціалісти обласної  протезно-ортопедичної бригади. Вони роблять заміри, виготовляють взуття а індивідуальну «підгонку» вже робить Григорій Анатолійович. Тож, маючи в місті дійсно хороших спеціалістів, не варто нехтувати своїм здоров’ям, вважає він і радить добре прислухатися до свого організму і обов’язково звернутися до фахівців, що допоможе в майбутньому уникнути оперативного лікування.

 Особливо треба потурбуватися тим, хто вже відчуває:

  • Дискомфорт при ходінні
  • Постійні болі в спині
  • Високу втомлюваність при сидячій роботі (через порушення осанки)
  • Біль у суглобах  «на погоду»
  • Хруст у суглобах та їх погану рухомість
  • Заніміння кінцівок (рук або ніг)

Бережіть себе і пам’ятайте, що профілактика захворювань важить багато, а коштує значно дешевше, ніж лікування.

Індивідуальні консультації та фахову допомогу техніка-ортопеда ви можете отримати в ательє «Здоров’я» Центру соціальних послуг управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради,  вул. Волонтерів ,4 (стара назва Тельмана) тел: 050 361 79 45 або 096 267 47 05

1 comment for “Щоби ніжки не боліли. Поради ортопеда

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *