9 міфів про субсидії

Дев'ятку топових найпоширеніших субсидійних міфів розвіяв у сесійній залі Верховної Ради Міністр соціальної політики Андрій Рева.

  • Міф перший – всю суму отриманих субсидій доведеться повернути в майбутньому. А також те, що наче б то оформлення субсидій в майбутньому може перешкодити продажу квартири або будинку та оформити спадок. 
    „Такі чутки поширюються уже 20 років із самого початку запровадження системи субсидій, – зазначив Андрій Рева. – Проте жоден із авторів цього міфу щодо субсидій не зможе навести прикладу, коли б субсидія перешкодила оформити спадок, або довелося повертати кошти отриманої державної допомоги при продажу квартири, або, коли субсидія перешкоджала б її продажу. Нормативно – правовим актом чітко встановлено, що субсидія є безповоротною державною допомогою, її отримання не пов’язане й не тягне за собою зміни форм власності житла”. 
  • Другий міф – використовувати газ, воду та інші комунальні послуги потрібно в повному обсязі, інакше, мовляв, субсидію перестануть надавати.
    Насправді: випалювати газ до рівня призначених субсидій не лише безглуздо, але й не вигідно. У результаті економії сім’я має можливість платити менше в подальші місяці. Згідно з діючим порядком, субсидія призначається в межах соціальних нормативів використання житлово – комунальних послуг її розмір не залежить від фактичного споживання. 
  • Міф третій: клопотів з оформленням субсидій багато, а в реальності вона може скласти мізерну суму, а декотрим, мовляв, і зовсім відмовлять, незважаючи на низькі доходи. 
    Правда: звернення за призначенням субсидій стало дуже простим: необхідно заповнити й подати, або надіслати поштою до місцевого управління соціального захисту населення, а в сільській місцевості уповноваженому сільської ради лише два документи: заяву і декларацію про прибутки і витрати. Іншу необхідну інформацію спеціалісти управління збиратимуть самі. Крім цього, сьогодні існує можливість подати заяву навіть в електронному вигляді. Розмір субсидії залежить від доходів домогосподарств і вартості житлово – комунальних послуг, що йому надаються. 
  • Міф четвертий: субсидії не надаються безробітним працездатним громадянам, або сім’ям, до складу котрих входять такі особи. 
    Насправді: протягом останнього року до положення про порядок надання субсидій внесено ряд змін, що дозволили отримати субсидії багатьом з тих, кому раніше в них відмовляли. З травня 2015 року знято обмеження для призначення субсидій непрацюючим громадянам. 
  •  Міф п’ятий: субсидії не призначаються за наявності боргів за житлово – комунальні послуги.
    Насправді: з 2011 року наявність заборгованості зі сплати житлово – комунальних послуг не може бути підставою для відмови в отриманні субсидії. Водночас, варто пам’ятати, що отримувач субсидії повинен щомісячно платити свою обов’язкову частину плати за комунальні платежі. 
  •  Міф шостий: через помилки при заповненні декларації (особливо часто помиляються люди похилого віку) доведеться повертати субсидію.
    Правда: Форма декларації про доходи й витрати проста, заповнити її не важко. Допомогу у заповненні документів на субсидію можуть надати фахівці управління соціального захисту населення. Жодних штрафів за помилки в декларації не буде, тільки тоді, коли громадяни свідомо приховують частину важливої інформації. 
  • Міф сьомий: громадяни можуть втратити субсидію, якщо купують валюту. 
    Правда: субсидія не призначається лише тоді, коли хтось із членів домогосподарств протягом 12 місяців перед зверненням за призначенням субсидії здійснив одноразову купівлю товарів, робіт і послуг на суму, що перевищує 50 тисяч гривень. Купівля валюти не входить до переліку тих, що відміняють право на субсидію.
  • Міф восьмий: Мінфін через банки почав перевірку прибутків отримувачів субсидій. Їх позбавлять лише ті сім’ї, котрі мають депозити більше 50 тисяч гривень, або інші приховані прибутки. 
    Насправді: Сьогодні депозити та їх відсотки не враховуються як прибутки і не входять до переліку критеріїв, згідно яких може бути відмовлено в призначенні житлової субсидії або перервано її надання.
  •  Міф дев’ятий: субсидія не призначається батькам – пенсіонерам, у житлі котрих зареєстровані повнолітні діти, котрі мешкають в іншому місці зі своїми сім’ями. 
    Насправді: субсидія розраховується із розрахунку кількості зареєстрованих осіб, котрим нараховується плата за житлово – комунальні послуги. За рішенням комісії субсидія може бути призначена без урахування окремих членів домогосподарства, які зареєстровані, але не проживають у помешканні. Рішення комісії приймається з урахуванням наявності документу, що підтверджує тимчасову відсутність зареєстрованих осіб".

Також Міністр соцполітики зазначив, що державою передбачено спрощені процедури оформлення субсидій, що унеможливлювали б наявність черг та затримки в прийнятті рішень. Перерахунки призначених субсидій здійснюються автоматично, без повторного звернення їх отримувачів. 
Безпідставною є інформація щодо ризиків діяльності програми субсидіювання та неправдивість усіх міфів, що поширюються для дестабілізації ситуації серед громадян. 
 

Джерело: офіцйна сторінка Міністерства соціальної політики України у Facebook

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *