Зміни до порядку взяття на облік ВПО та порядку отримання ними соціальних виплат

До вашої уваги зміни до порядку взяття на облік внутрішньо переміщених осіб  та порядку отримання ними соціальних виплат, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 14 березня 2016 року № 167 та Постанови № 509 «Про облік внутрішньо переміщених осіб».

Серед головних змін: Відтепер як місце проживання при взятті на облік внутрішньо переміщені особи НЕ можуть вказувати адреси:

  • органів державної влади, місцевого самоврядування, тобто управлінь праці і соціального захисту населення (далі – УПСЗН), відділів/управлінь Державної міграційної служби (далі – ДМС), райдержадміністрацій, виконкомів місцевих рад тощо;
  • юридичних осіб публічного права, їх підрозділів (наприклад, комунальні центри надання послуг тощо)
  • будь-яких інших приміщень, за якими внутрішньо переміщені особи фактично не проживають (наприклад, непридатні для проживання приміщення, офісні будівлі, інші приміщення, що є нежитловим фондом).

Адже Уряд виявив, що через ці положення і відсутність консолідованої Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб, були зафіксовані випадки реєстрації декількох сотень ВПО за однією адресою, і часто це були, власне, адреси УПСЗН. Відтак, з 18 березня 2016 року, заповнюючи заяву про взяття на її облік, внутрішньо переміщена особа може вказувати тільки адресу свого фактичного місця проживання у відповідному житловому приміщенні.

ТОМУ: до 8 липня , а у разі поважних причин, протягом  ще 60 днів довідки з такими адресами мають бути замінені інакше вони стають недійсними.

Для уникнення випадків припинення соціальних виплат внутрішньо переміщеним  особам після 20 липня 2016 року, ВПО мають поінформувати УПСЗН про своє фактичне місце проживання.

УПСЗН отримав змогу на підставі статті 12 Закону “знімати з обліку” ВПО на підставі інформації МВС, ДМС, СБУ, Адміністрації Держприкордонслужби, Мінфіну.

а це: подання заяви про відмову від довідки; скоєння злочину згідно з переліком, наведеним в пункті 2 частини першої статті 12; повернення до покинутого місця проживання; виїзд на постійне місце проживання за кордон;  подання завідомо недостовірних відомостей.

Окрім того, в цій же статті Закону прямо визначено, що рішення про скасування дії довідки приймається керівником структурного підрозділу з питань соціального захисту населення за місцем проживання особи та надається внутрішньо переміщеній особі протягом трьох днів з дня прийняття такого рішення.  Далі стаття 12 визначає виключний перелік джерел інформації про тривалу відсутність (понад 60 днів) особи за місцем проживання, яка дає обґрунтовані підстави вважати, що внутрішньо переміщена особа повернулася до покинутого місця постійного проживання. Такими джерелами можуть бути виключно: (1) дані, отримані з відповідних державних реєстрів; (2) дані, отримані в результаті обміну інформацією УПСЗНів з органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування; (3) дані, отримані в результаті обміну інформацією УПСЗНів з громадськими об’єднаннями, волонтерськими, благодійними організаціями, іншими юридичними та фізичними особами, що надають допомогу внутрішньо переміщеним особам відповідно до статті 16 цього Закону.

З 01 липня 2016 року всім внутрішньо переміщеним особам  виплата (продовження виплати) пенсій та всіх видів соціальних допомог  здійснюється  ТІЛЬКИ через Ощадбанк.

Разом з цим, виплати пенсії можуть здійснюватися за бажанням особи з доставкою додому працівниками Укрпошти.

З 1 серпня 2016 року ВПО-пенсіонерам будуть видаватись банківські картки посиленого ступеня захисту, які одночасно будуть їхніми пенсійними посвідченнями.

Посилений ступінь захисту означає, що картка міститиме:

  • графічне зображення підпису пенсіонера;
  • електронну інформацію про пенсіонера;
  • електронний цифровий підпис пенсіонера;
  • строк дії картки становитиме не більше трьох років (після спливу Ощадбанк зобов’язаний безкоштовно перевипустити пенсіонеру таку ж нову картку).

Такі картки будуть виготовлятись і видаватись за зверненням ВПО за рахунок Ощадбанку, в тому числі і тим ВПО, які вже мають картки Ощадбанку (нові будуть видаватись в обмін на існуючі платіжні картки).

Пенсіонери з числа внутрішньо переміщених осіб зобов’язані проходити фізичну ідентифікацію у відділеннях Ощадбанку.

Якщо особа НЕ з’явилась в Ощадбанку для фізичної ідентифікації у визначений термін, то операції за її рахунком будуть зупинені Ощадбанком до моменту звернення особи.      

В кожному випадку виникнення питань внутрішньо переміщені особи можуть вернутися за консультацією в Управління праці та соціального захисту населення за адресою місто Умань,  вул Садова, 9 каб. 27 телефон 5 05 47 .

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *