Боротися з бідністю, а не з тарифами

Кабінет міністрів України розглядає варіант підвищити мінімальну заробітну плату вже восени цього року, а не у грудні, як планувалося.

Про це під час години запитань до уряду в парламенті заявив міністр соціальної політики Андрій Рева: "Зараз уряд опрацьовує підвищення мінімальних гарантій у сфері оплати праці з початком опалювального сезону восени поточного року для посилення соціального захисту населення", — зазначив міністр.

Тема субсидій, тарифів і рівня життя громадян нерозривна:„Це все наслідок соціально-економічної політики, що проводилась усі 25 років, –  пояснює Міністр соціальної політики Андрій Рева. – Не в останні ж три місяці в нас стали низькі зарплати й пенсії. Не в останні ж три місяці, які працює Уряд, у нас не достатня кількість робочих місць. Це все наслідок тієї популістської політики, коли замість того, щоб боротись  із бідністю, боролись із тарифами”.

До початку підвищення тарифів, два роки тому, адресну допомогу від держави  на оплату житлово-комунальних послуг отримували  приблизно 1 мільйон 700 тисяч сімей, котрі користувались субсидією. Зараз нею користуються 5,5 мільйонів домогосподарств  і, як уже зазначалось,  на цей опалювальний сезон прогнозується близько 9 мільйонів отримувачів субсидій. Тобто, загалом дві третини співвітчизників не спроможні оплачувати тарифи самотужки. 

Нагадаємо ще декілька цифр. Отже, в 2014 році, коли тарифи на газ були регульованими, держава , фактично, дотувала всі 15 млн. домогосподарств, витрачаючи  на пряму підтримку „Нафтогазу”  114 мільярдів гривень.

 Андрій Рева:  «…Якщо ми далі будемо боротися з тарифами,  а не  з бідністю, то вона буде ще більшою і гнітючішою. Тому, якщо ми говоримо про зміну соціально-економічної політики, ми повинні розуміти: треба зробити так, як це зробили в Польщі та Словаччині. Там відпустили тариф, він піднявся, але він не може піднятись вище певної межі. А всі зусилля направили на боротьбу з бідністю. І коли нам пропонують забути про бідність  і почати боротись із тарифом, то я хочу вкотре нагадати. У сьогоднішніх цінах на дотацію „Нафтогазу”  необхідно буде 200 мільярдів гривен. На субсидії ми направляємо 40 мільярдів.  Значить, потрібно  в бюджеті знайти 160  млрд. грн., щоб радіти тому рівню тарифів, що буде відповідати рівню нашої бідності. І якби не було теми тарифів, бідність залишається. Дві задачі – стримувати тарифи та підвищувати соціальні стандарти – одночасного рішення не мають, –  переконаний Андрій Рева. – А тому Уряд змушений прийняти чітке політичне рішення: або ми займаємось тим, що  опускаємо тарифи до рівня бідності, або ми їх відпускаємо і  поступово піднімаємо рівень життя громадян до європейського”.

 

Джерело: офіційний сайт Міністерства соціальної політики України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *