Платити ЄСВ повинні всі

Міністр соціальної політики Андрій Рева зазначив, що дефіцит Пенсійного фонду – одна з больових точок на соціальному тлі України. Допомогти вилікувати її взявся МВФ, водночас вимагаючи від української влади паралельного діалогу та результативних, відповідальних кроків. „Якщо два роки тому  основною нашою проблемою був дефіцит «Нафтогазу» – 114 млрд грн, а Пенсійного фонду – 80 млрд грн, то сьогодні «Нафтогаз» виходить на бездефіцитність, проте маємо 145 млрд грн дефіциту Пенсійного фонду, – сказавМіністр. – І МВФ у нас запитує: «Як ви збираєтеся вирішувати цю проблему?” Вони ж не просто запитують, вони пропонують методи. Наприклад, підвищити вік виходу на пенсію.  Якщо ми нічого не пропонуємо, то це роблять вони. А ми кажемо, що потрібно спочатку визначити складові цього дефіциту. Потрібно з’ясувати, чи є інші варіанти вирішення цієї проблеми. І якщо у нас є аргументовані і нормальні пропозиції – МВФ слухає. Ми на переговорах займали активну позицію”.

ДОВІДКОВО : в Україні 26 млн осіб працездатного віку, а пенсіонерів – 12,5 млн., працюючих – 16 млн;  1,7 млн – зареєстровані безробітні,

Андрій Рева:  … приблизно 8 млн осіб не зрозуміло де. Кажуть, що частина за кордоном, хтось в тіні працює, тобто 8 млн розчинилися. Залишилося 16 млн працюючих офіційно, але лише 10 млн з них сплачують ЄСВ. А з 10 млн осіб – 4 млн отримують мінімальну зарплату. Тобто фактично 6 мільйонів чесно працюючих сплачують ЄСВ, що за нього утримуються 12,5 млн пенсіонерів. Тому перше питання – може, якось змінити співвідношення?”, – зауважив Міністр.  За його словами, в Польщі за подібних демографічних показників налічується 22 мільйони платників ЄСВ. Мінстр переконаний, якби в Україні з 26 млн людей ЄСВ сплачували хоча б 22 млн, то прибутки Пенсійного фонду вже були б не 112 млрд грн, а 224 млрд грн, і проблема стояла б вже не так гостро».

На переконання Міністра соцполітики, починати треба з загальнонаціонального діалогу для пошуку консенсусу, щоб домовитися в середині країни – платити ЄСВ повинні всі. „Це наш з вами святий обов’язок, навіть більший, ніж сплата податку на прибутки фізичних осіб. Не треба ловити когось, карати, штрафувати, треба всім домовитися. Тому що ЄСВ ми платимо собі, а не державі”, – підкреслив Андрій Рева.

(За матеріалами офіційного сайту Міністерства соціальної політики України)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *