Повернутися до мирного життя допоможе психолог

Як найшвидше і найкраще допомогти воїнам АТО повернутися до мирного життя обговорили фахівці-реабілітологи  з самими воїнами АТО. 29 червня в Умані на базі Управління праці і соціального захисту населення Уманської міської ради, в реабілітаційному комплексі для людей з особливими потребами «Гармонія » на вул. Комарова 7 Б,  працювала тематична група зі спеціалістів Регіонального  психологічного кризового центру, фахівців, які надають послуги учасникам бойових дій в місті Умань та Уманському районі, учасників АТО що вже пройшли курс реабілітації і нині допомагають побратимам побороти свій страх перед психологами. Тристороння зустріч була проведена в рамках реалізації проекту «Організація мережі психологічної  допомоги  воїнам АТО та членам їх родин в районних центрах Черкаскої області». 

Перше коло зустрічі – це відверте спілкування з учасниками АТО. Чоловіки розповіли про те, що повернутися до мирного життя після війни дуже складно, і найлегше це відбувається там, де родина і друзі підтримують ненав’язливо, тактовно і систематично. Дуже важливою є  конструктивна допомога від місцевої влади, соціальних служб. Але знову ж таки – тактовна, конкретна і вчасна. Учасники АТО з міста Умані зазначили, що спілкуючись з однополчанами із других міст, коли розповідають про організацію соціального захисту в Умані, мають щиру заздрість, тому що робота побудована таким чином, що соціальні працівники і послуги «ходять за учасником АТО», натомість в інших містах бійці не завжди знаходять підтримку і розуміння.  Серед запропонованого в результаті обговорення:  пропозиції про комплексну психологічну допомогу  всій родині учасника АТО, та більш повне інформування про всі можливості, заходи і послуги.

В колі спілкування фахівців  обговорили доволі низький рівень сприйняття ролі психолога в українському суспільстві взагалі і в ролі реабілітації учасників АТО зокрема. Так успішною може бути лиш та допомога, коли воїн сам приходить і шукає підтримки, а будь яка нав’язана послуга нерідко сприймається доволі агресивно. Разом з тим, фахівці визнали, що дійсно, не завжди готові  до зустрічі з учасниками АТО, адже спеціальну вузькопрофільну підготовку військових психологів мають далеко не всі. А те, що добре працює з дітьми і родинами, не завжди спрацьовує тут. Але всі зійшлися на думці, що в кожному окремому випадку фахівці повинні діяти індивідуально.  Під час обміну думками, визначили в кого є яка «сильна сторона», і таким чином вирішили здійснювати взаємоконсультування та перенаправлення пацієнтів, для якомога більш якісної психологічної допомоги учасникам АТО та членам їх родин.

За додатковою інформацією запрошуємо звертатися в Центр допомоги учасникам АТО за адресою: м. Умань, вул. Садова, 9, кабінет № 5, тел. 34565, тел. гарячої лінії 0677608574.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *