Українсько – норвезький проект «Партисипативна демократія та обґрунтовані рішення на місцевому рівні в Україні!»

15-16 березня  2016 року у Києві відбулась конференція з підвищення ефективності надання послуг в сфері освіти, охорони здоров’я, соціального захисту населення у рамках українсько-норвезького проекту «Партисипативна демократія та обґрунтовані рішення на місцевому рівні в Україні», який реалізують спільно Асоціація Міст України, Норвезька асоціація місцевих і регіональних влад та Норвезький інститут міських і регіональних досліджень.

У заході взяло участь близько 70 представників органів місцевого самоврядування та комунальних закладів охорони здоров"я, освіти та соціального захисту з міст-учасників проекту, а також представники профільних Міністерств, норвезькі експерти та представники Норвезької асоціації місцевих і регіональних влад.

З вітальними словами до учасників звернулися Виконавчий директор АМУ Мирослав Пітцик, Посол Норвегії в Україні Йон Елведал Фредріксен та директор Норвезької асоціації місцевих і регіональних влад Еліта Цакуле. 

Виконавчий директор АМУ Мирослав Пітцик зазначив, що робота з норвезькими колегами продовжилася у рамках проекту «Партисипативна демократія та обґрунтовані рішення на місцевому рівні в Україні»: "Суть і мета нашої співпраці – на прикладі своїх колег та міст зрозуміти та виявити проблеми, які існують у сфері надання послуг органами місцевого самоврядування, знайти кращі шляхи їх вирішення, обмінятися досвідом та покращити життя у наших містах. Від такої співпраці, ми переконані, виграють і міста, і Асоціація міст України, і мешканці міст, і вся Україна".

Привітав учасників і Посол Норвегії в Україні Йон Елведал Фредріксен, який підкреслив, що Норвегія відриває "нову сторінку" співпраці з Україною разом із своїм вже надійним та досвідченим партнером – Асоціацією міст України: "Ми переконалися, що найбільш ефективна співпраця складається разом з муніципалітетами, адже таким чином проект має регіональний вплив та не залежить від політичних сил. Не дивлячись на всі складнощі, які зараз переживає Україна, – підтримка Норвегії залишається. Ми підтримуємо реформи, ми підтримуємо європейські і демократичні прагнення, які є вимогою українського народу". Також Посол Норвегії зазначив, що важливо, що у проекті буде забезпечено майже загальнонаціональне представництво – учасниками стануть міста з 22 областей України.

М. Пітцик подякував Народу Норвегії за інформаційну, інтелектуальну та матеріальну підтримку у час змін в Україні.

Директор Центру розвитку та впровадження проектів АМУ Олена Томнюк виступила з презентацією проекту «Партисипативна демократія та обґрунтовані рішення на місцевому рівні в Україні», який впроваджує АМУ у співпраці з Норвезькою асоціацією місцевих і регіональних влад та Норвезьким інститутом міського і регіонального розвитку за фінансової підтримки МЗС Норвегії. Діяльність проекту передбачає річний цикл роботи груп з підвищення ефективності надання послуг у сферах освіти, охорони, соцзахисту. "Цей проект є продовженням низки спільних проектів двох партнерських асоціації органів місцевого самоврядування, але з новими містами, за новими напрямками та з додатковими видами діяльності. Головна ідея – намагатися змінити якість послуг, що надаються органами місцевого самоврядування, але на основі глибинного аналізу процесів надання послуг та задоволеності споживачів".

Методологію роботи мереж з ефективності учасникам презентувала Еліта Цакуле, директор Норвезької асоціації. У рамках проекту посадові особи органів місцевого самоврядування міст-учасників: оцінюватимуть якість послуг, що надаються населенню шляхом аналізу статистичних показників і проведення соціологічного опитування населення та безпосередніх надавачів послуг; готуватимуть і впроваджуватимуть плани підвищення ефективності надання послуг населенню у відповідних галузях. 

Дослідницький компонент проекту презентувала керівник  Норвезького інституту місцевого і регіонального дослідження (НІБР) Тріне Мірвольд. 
Про організацію роботи нових мереж – його учасників, тематитику та робочий план – презентувала координатор проекту в АМУ Наталія Бескупська.

Паралельно працювало три робочі групи. У групу з питань підвищення якості надання послуг у сфері освіти ввійшли представники з Білої Церкви, Броварів, Дніпропетровська, Житомира, Кам'янця-Подільського, Львова, Миколаєва, Тернополя, Херсону, Чернівців. У групі з питань підвищення якості надання послуг у сфері охорони здоров'я працювали представники з Вінниці, Вознесенська, Івано-Франківська, Кривого Рогу, Луцька, Первомайська, Нікополя, Рівного, Хмельницька та з міста Черкаси. Робоча група з питань підвищення  якості надання послуг у сфері соціального захисту населення складалася з представників Борисполя, Запоріжжя, Кіровограду, Коростеня, Маріуполя, Мелітополя, Миргорода, Одеси, Павлограду, Первомайська, Сєвєродонецька, Умані, Чугуєва, Южноукраїнська.

Наше місто представляли заступник міського голови, секретар виконавчого комітету Любов Плотнікова та начальник управління праці та соціального захитсу населення Уманської міської ради Галина Кучер.

 Оптимальну модель надання соціальних послуг у територіальній громаді на прикладі управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради презентувала начальник управління Кучер Г.М. Колеги  з захопллючою цікавістю пройнялись виступом  Галини Михайлівни, активно включались в обговорення шляхів впровадження моделі на місцях.

Після завершення засідання робочих груп представники міст підписали Меморандуми про участь у проекті.

Такі зустрічі надзвичайно важливі для територіальних громад на сучасному етапі єроінтергації.

[nggallery id=223]

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *