В Умані відбувся Всеукраїнський навчальний семінар «Розвиток підприємництва серед інвалідів з психічними розладами Обмін досвідом»

З 6 по 9 серпня 2014 року Всеукраїнською громадською організацією інвалідів «Гармонія» за підтримки Міністерства  соціальної політики України, Фонду соціального захисту інвалідів та сприяння Уманської міської ради в рамках програми «Соціальний захист інвалідів  з психічними розладами в Україні» проведений Всеукраїнський навчальний семінар «Розвиток  підприємництва  серед  інвалідів з  психічними розладами  Обмін досвідом».

В семінарі взяли участь представники органів влади та місцевого самоврядування,  інваліди-представники місцевих осередків ВГОІ «Гармонія» з різних регіонів України, представники  громадських організацій інвалідів Черкаської області,  представники Департаментів соціального захисту населення ОДА,  начальники управлінь соціального захисту населення та директора територіальних центрів соціального обслуговування Черкаської області,  представники соціальних закладів та громадських організацій інвалідів м.Умань.  

Головна мета заходу – всебічне обговорення питань розвитку підприємництва серед інвалідів з психічними розладами, питань співпраці з органами влади та органами місцевого самоврядування в Україні, ознайомлення з міжнародним досвідом. Пошук оптимальних шляхів покращення співпраці  підприємств громадських організацій інвалідів та відповідних структур органів влади та місцевого самоврядування. Популяризація громадських організацій інвалідів з психічними розладами та інформування  громадськості про їх статутну діяльність.

7 серпня 2014 року в актовій залі адміністративного будинку Національного дендрологічного парку «Софіївка» НАН України відбулось розширене пленарне засідання Всеукраїнського семінару, на якому виступили Президент Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Гармонія» Антропов Ю.В., депутат Черкаської обласної ради, начальник управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради Кучер Г.М., директор Черкаського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів Радзівіл К.П., лікар-терапевт обласної медико-соціальної експертної комісії №1 КЗ «Черкаський обласний центр медико-соціальної експертизи ЧОР» Вовчановська С.С., сестра медична з соціальної реабілітації міжрайонної медико-соціальної експертної комісії №3 КЗ «Черкаський обласний центр медико-соціальної експертизи ЧОР» Бояр В. І., представники з регіонів.

Модератором засідання була начальник управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради Галина Кучер, яка довела до відома присутніх основну мету заходу, а також поділилися досвідом роботи управління праці та соціального захисту населення в цій області. Антропов Юрій Володимирович, Президент ВГОІ  «Гармонія», голова Громадської Ради при Фонді соціального захисту інвалідів, відкрив семінар та розповів про досвід роботи по створенню підприємств інвалідів, труднощі та шляхи вирішення проблемних питань.

Директор Черкаського обласного відділення Фонду соціального захисту інвалідів Радзівіл  К.П.  ознайомила учасників семінару з результатами роботи Фонду та з порядком  фінансування підприємств, на яких працюють інваліди.  Про основні аспекти реабілітації інвалідів в Україні та закордоном розповіли  представники КЗ «Черкаський обласний центр медико-соціальної експертизи» ЧОР лікар-терапевт Вовчановська С. С. та сестра медична з соціальної реабілітації Бояр В.І. . Численні були виступи представників з регіонів України, які виступили з пропозиціями та проблемними питаннями у сфері реабілітації інвалідів, їх працевлаштування та розвиток підприємництва.

В ході семінару було проаналізоване  чинне законодавства, що регулює правовідносини у сфері соціального захисту, реабілітації та працевлаштування інвалідів з психічними розладами, розвиток підприємництва серед інвалідів, організація діалогу між представниками громадських організацій, роботодавцями та органами державної влади,  розроблено рекомендацій по їх взаємодії. Узагальнено  пропозиції щодо вирішення питань  розвитку підприємництва серед інвалідів з психічними розладами в Україні.

Підсумовуючи виступи, Президент Всеукраїнської громадської організації інвалідів «Гармонія» Юрій Антропов запропонував всім подати свої пропозиції для узагальнення та повідомив що за результатами роботи Всеукраїнського семінару ці  пропозиції будуть направлені у вищі органи влади для врахування.

 В наступні дні гості семінару відвідали мережу закладів соціальної сфери, а саме: Реабілітаційний центр для людей з особливими потребами, Центр соціальної реабілітації дітей-інвалідів «Пролісок», стаціонарні відділення Будинку ветеранів, Будинок Милосердя, Комплекс надання соціальних послуг бездомним, звільненим та нарко- і алкоголезалежним особам (Уманський район, с. Дмитрушки-2).

В приміщенні центрів проводились підсумкові засідання, де ділилися досвідом роботи представники з різних областей України, обговорювались питання реабілітації осіб з інвалідністю, їх професійна реабілітація та працевлаштування.

Учасники семінару були вражені розгорнутою структурою  соціальних закладів в м. Умань, де кожному  потребуючому надається спектр соціальних послуг як за місцем проживання так і у соціальних закладах.

По закінченню семінару гості мали чудову нагоду помилуватись літніми барвами парку «Софіївка».

За результатами роботи Всеукраїнського семінару були розроблені пропозиції щодо покращення соціального захисту інвалідів, що додаються.

[nggallery id = 115]