У Черкасах обговорили законодавче регулювання соціального захисту населення на рівні громади

31 березня у Черкасах відбувся практикум із застосування законодавства у сфері надання соціальних послуг на рівні громад. Захід проведено в рамках проекту USAID «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який реалізує Асоціація міст України. Участь у навчанні взяли представники громад із п'ятнадцяти районів області. 

dsc_0649"Соціальний захист – це той індикатор, який визначає, наскільки суспільство спроможне враховувати потреби громадян із особливими потребами, наскільки успішні розпочаті реформи, – відзначила виконавчий директор Черкаського РВ Асоціації міст України Світлана Крамар. –Сьогодні важливо виявити законодавчі неузгодженості, почути проблеми представників громад, а також ознайомитися з кращими практиками соціального захисту".

Заступникам міських голів, начальникам управлінь соцзахисту та іншим спеціалістам, зокрема, розповіли про законодавче регулювання надання соціальної допомоги різним категоріям населення, механізми розробки та виконання відповідних місцевих програм, надання пільг, засобів реабілітації тощо, реінтеграцію безхатьків та звільнених осіб, допомогу переселенцям та учасникам АТО.

Неодноразово модератор зустрічі Галина Кучер, яка очолює управління праці та соцзахисту Уманської міської ради, наголошувала на важливості збереження послуг мало захищеним верствам населення в умовах децентралізації. Наразі в цьому регіоні послуги соціального захисту надаються на найвищому рівні, із залученням грантових та спонсорських коштів, застосуванням закордонного досвіду.

"В умовах децентралізації зміни в галузі соціального захисту потягнуть за собою оптимізацію структур, які надають соціальні, освітні, медичні, адміністративні послуги. Сьогодні база в містах значно краща, ніж в районах. Потрібно об’єднуватися. Таким чином доступними для жителів району стануть послуги, які наразі наявні лише в містах і ті, хто їх потребує, лише про них знають, але не отримують. Після об’єднання громади зможуть замовляти ці послуги там, де вони є, бо наразі місто не може надавати послуги селу за законом", – зауважила модератор.

Наголошено, що проект ПУЛЬС дуже доречний, адже чимало посадовців, зокрема, і сільських голів, і досі плутають об'єднання територіальних громад із об’єднанням сільських рад, тож є потреба тлумачити реформу. Учасники подякували організаторам за зустріч, наголосивши, що особливо цінним, крім законодавчого аспекту, була можливість дізнатися про його практичне застосування.

Матеріал взятий зі сторінки Асоціації Міст України

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *