Пільги багатодітним сім’ям

В Уманській територіальній громаді налічується 428 багатодітних сімей, в яких виховується майже 1500 дітей.

Пріоритетним завданням, що стоїть перед міською владою, є економічна та соціальна підтримка багатодітних сімей, що неодмінно приведе до покращення демографічної ситуації міста.

Всі багатодітні сім'ї забезпечені державними гарантіями та якісними соціальними послугами, так:

128 багатодітних сімей користується 50 % знижкою на оплату за користування комунальними послугами;

87 сімей отримують субсидію на оплату житлово-комунальних послуг;

222 сімей отримують державну соціальну допомогу на дітей, які виховуються у багатодітних сім’ях.

Багатодітній сім'ї надаються пільги (стаття 13 Закону України "Про охорону дитинства"):

  • 50-відсоткова знижка плати за користування житлом (квартирна плата) в межах норм, передбачених чинним законодавством (21 кв. метр загальної площі житла на кожного члена сім’ї, який постійно проживає в жилому приміщенні (будинку), та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю);
  • 50-відсоткова знижка плати за користування комунальними послугами (газопостачання, електропостачання та інші послуги) та вартості скрапленого балонного газу для побутових потреб (площа житла, на яку надається знижка при розрахунках плати за опалення, становить 21 кв. метр опалюваної площі на кожного члена сім’ї, який постійно проживає в жилому приміщенні (будинку), та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю);
  • 50-відсоткова знижка вартості палива, у тому числі рідкого, у разі якщо відповідні будинки не мають центрального опалення;
  • позачергове встановлення квартирних телефонів. Абонентна плата за користування квартирним телефоном встановлюється у розмірі 50 відсотків від затверджених тарифів.

Додаткові пільги

  • Матері, які народили п'ятеро і більше дітей та виховали їх до шестирічного віку, мають право на отримання пенсії за особливі заслуги перед Україною (при цьому враховуються діти, усиновлені в установленому законом порядку). Пенсія за особливі заслуги встановлюється як надбавка до розміру пенсії, на яку має право особа згідно із законом, у розмірі від 35 до 40 відсотків прожиткового мінімуму, визначеного для осіб, які втратили працездатність (абзац другий частини першої статті 5 Закону України "Про пенсії за особливі заслуги перед Україною").
  • Щорічна додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів надається жінкам, які працюють і мають двох або більше дітей віком до 15 років (стаття 19 Закону України «Про відпустки»).

Почесне звання України "Мати-героїня" присвоюється жінкам, які народили та виховали до восьмирічного віку п'ятьох і більше дітей, у тому числі дітей, усиновлених у встановленому законодавством порядку, враховуючи вагомий особистий внесок у виховання дітей у сім'ї, створення сприятливих умов для здобуття дітьми освіти, розвитку їх творчих здібностей, формування високих духовних і моральних якостей (пункт 9 «Положення про почесні звання України», затвердженого Указом Президента України від 29 червня 2001 року № 476/2001).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *