Страховий стаж

Сплата страхових внесків та зарахування страхового стажу в умовах карантину є одним з найактуальніших питань на сьогодні. Найбільше це стосується приватних підприємців, які були змушені тимчасово закрити свій бізнес та піти у вимушену «відпустку».

4 грудня 2020 року Верховною Радою України прийнято Закон України «Про соціальну підтримку застрахованих осіб та суб’єктів господарювання на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», яким внесено зміни до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Зокрема, передбачено зарахування до страхового стажу:

– періоду отримання допомоги по частковому безробіттю та допомоги по частковому безробіттю на період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2;

періодів з 1 по 31 грудня 2020 року, з 1 по 31 січня, з 1 по 28 лютого, з 1 по 31 березня, з 1 по 30 квітня та з 1 по 31 травня 2021 року, фізичним особам-підприємцям, які обрали спрощену систему оподаткування і належать до першої групи платників єдиного податку. Дана категорія платників єдиного податку, відповідно до статті 9 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» в зв’язку із запровадженням обмежувальних заходів тимчасово звільнена від сплати єдиного соціального внеску за себе. Тому ці періоди включаються до страхового стажу та вважається, що страхові суми було сплачено у розмірі мінімального страхового внеску, визначеного законодавством для кожного з таких періодів;

застрахованим особам, місяці в межах періоду запровадження Кабінетом Міністрів України обмежувальних заходів, пов’язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), що призводять до тимчасової зупинки роботи їх страхувальників, згідно із переліком визначеним  Кабінетом Міністрів України.

За більш детальними роз’ясненнями можете звертатись до управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради за телефоном (04744) 4-04-20.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *