Про складання графіка відпусток

Відповідно до статті 10 Закону України "Про відпустки" черговість надання відпусток визначається графіком, який затверджується роботодавцем за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником) чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом, і доводиться до відома всіх працівників.

При складанні графіка враховуються інтереси виробництва, особисті інтереси працівників та можливості для їх відпочинку.

Слід зазначити, що переважне право на отримання відпустки у зручний для працівника час надається:

  • особам віком до 18 років;
  • особам з інвалідністю;
  • жінкам перед відпусткою у зв’язку з вагітністю та пологами або після неї;
  • жінкам, які мають двох і більше дітей віком до 15 років або дитину з інвалідністю;
  • одинокій матері або батьку, які виховують дитину без батька (матері); опікунам, піклувальникам або іншим самотнім особам, які фактично виховують одну або більше дітей віком до 15 років за відсутності батьків;
  • дружинам (чоловікам) військовослужбовців;
  • ветеранам праці та особам, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною;
  • ветеранам війни, особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, а також особам, на яких поширюється чинність Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту";
  • батькам — вихователям дитячих будинків сімейного типу;
  • в інших випадках, передбачених законодавством, колективним або трудовим договором.

Законодавством України не встановлено конкретні строки складання, порядок оформлення, а також типову форму графіка надання відпусток. Тому кожен роботодавець може самостійно розробити форму такого документа та узгодити порядок складання графіка відпусток внутрішніми документами – у колективному договорі, правилах внутрішнього трудового розпорядку, розпорядженні, наказі тощо.

Згідно з Типовими правилами внутрішнього трудового розпорядку для робітників та службовців підприємств, установ, організацій графік відпусток складається на кожний календарний рік не пізніше 5 січня поточного року. Пізніша дата складання графіка не буде порушенням, якщо вона зазначена в обліковій політиці підприємства.

Графік відпусток має складатися на всіх працівниківприйнятих за трудовим договором, в тому числі на сумісників та тимчасових працівників, на працівників, з якими укладено строкові трудові договори.

У разі, якщо трудовий договір укладено з працівником після затвердження графіка відпусток, до нього може бути внесено відповідні зміни та доповнення.

У графіку надання відпусток, як правило, зазначається місяць початку використання відпустки. Конкретний період надання щорічних відпусток у межах, встановлених графіком, узгоджується між працівником і роботодавцем, який зобов’язаний письмово повідомити працівника про дату початку відпустки не пізніше як за два тижні до встановленого графіком терміну.

За домовленістю сторін відпустку можна планувати частинами. При цьому слід враховувати, що основна безперервна частина відпустки має становити не менше 14 календарних днів.

За консультаціями звертайтеся в управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради за адресою: вул. Садова, 9, кабінет № 25 (телефон 3-68-41).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *