До уваги найманих працівників!

У період пандемії дуже важливо бути свідомими, дотримуватись рекомендацій Міністерства охорони здоров’я щодо протидії поширенню коронавірусної інфекції. Зокрема, якщо Ви мали контакти з особами, що захворіли на COVID-19, то повинні дотримуватись режиму самоізоляції!

В такому випадку можете звернутися до роботодавця з проханням два тижні працювати в дистанційному режимі. Відповідно до рішення Уряду, роботодавці на сьогодні мають право перевести своїх працівників на дистанційну (надомну) роботу. Якщо такої можливості, з огляду на характер виконуваної роботи або позицію роботодавця, немає, потрібно скористатись державною програмою підтримки самоізоляції.

Фонд соціального страхування України фінансує період перебування працюючих українців на самоізоляції у разі безпосереднього контакту з хворим на COVID-19.

Згідно з статтями 22 та 24 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» допомога по тимчасовій непрацездатності для застрахованої особи виплачується у розмірі 50% її середньої зарплати незалежного від страхового стажу, а для медичних працівників – це 100% середньої зарплатні.

Виключною підставою для її нарахування є виданий у встановленому порядку лікарняний листок із зазначенням причини непрацездатності «ізоляція від COVID-19–11».

Для цього працівник має телефоном у дистанційному режимі звернутись до свого сімейного лікаря, який відкриє листок непрацездатності.

Отримавши від працівника даний документ, роботодавець оформляє заяву-розрахунок із зазначенням причини непрацездатності – 11, тобто ізоляція від COVID-19, та передає її до Фонду для здійснення фінансування.

Варто зазначити, що такі гарантії щодо виплати компенсації втраченого заробітку передбачені лише для осіб, які офіційно працевлаштовані та сплачують єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, у відповідності до чинного законодавства.

За консультаціями звертайтеся в управління праці та соціального захисту населення за адресою: вул. Садова, 9, кабінет № 25 (телефон 04744 36841), або в Уманське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Черкаській області за адресою: вул. Небесної Сотні, 4, (тел. 04744 38683).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *