Зарахування страхового стажу приватним підприємцям в умовах карантину

29 травня 2020 року набуває чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо додаткової підтримки платників податків на період здійснення заходів спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)», яким звільнено від сплати ЄСВ за себе фізичних осіб підприємців та осіб, які провадять незалежну професійну діяльність на період з 1 по 31 травня 2020 року.

Нагадаємо, що в зв’язку з введенням карантину в Україні, Верховною Радою України 17.03.2020 року внесено зміни до  законодавчих актів, якими передбачено деякі послаблення щодо сплати ЄСВ для приватних підприємців.

Зокрема, відповідно до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування», було тимчасово на період з 1 березня по 30 квітня 2020 року звільнено від нарахування, обчислення та сплати єдиного соціального внеску:

 – фізичних осіб-підприємців, в тому числі тих, які обрали спрощену систему оподаткування;

 – осіб, які провадять незалежну професійну діяльність;

 – членів фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах.

Таке звільнення стосується лише сум ЄСВ, які вони сплачують самі за себе. При цьому цей період відповідно до змін внесених до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» буде включено до страхового стажу, як період, за який сплачено мінімальний страховий внесок.

За більш детальними роз’ясненнями можете звертатись до управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради за телефоном (04744) 4-04-20.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *