17 травня День пам’яті жертв політичних репресій в Україні

В третю неділю травня, яка в цьому році припадає на 17 травня,  відзначається День пам’яті жертв політичних репресій в Україні.

В нашому місті проживає 4 особи, які необґрунтовано зазнали політичних репресій і були реабілітовані, з них:

– Проценко Емма Готфридівна, 1929 року народження, учасник війни, перебувала в місцях позбавлення волі 14 років 4 місяці 15 днів, реабілітована;

– Дрокін Михайло Миколайович, 1945 року народження, реабілітована особа, перебував у спецпоселенні з дня народження по січень місяць 1953 року в Акмуленській області (Казахстан), реабілітований;

– Білоус Василь Кузьмович, 1927 року народження, особа з інвалідністю внаслідок війни 1 групи, перебував в місцях позбавлення волі 1 рік 28 днів, реабілітований.

– Чорномаз Богдан Данилович, 1948 р.н., політичний в'язень 1972-1975 років, який зазнав переслідувань за правозахисну діяльність. В 1970 році вступив до Уманського сільськогосподарського інституту, який не зміг закінчити і одержати своєчасно освіту, тому що в 1972 році його заарештували за антирадянську пропаганду і агітацію та засудили до 3-х років позбавлення волі, яке він відбував у Кучинській 36-й зоні для політв’язнів. Реабілітований в 1991 році.

З настанням періоду перебудови включився в політичне життя України.

Ми повинні всі разом, як єдиний український народ, відновлювати свою історичну пам’ять, досліджувати свою правдиву історію і свідчити про неї перед майбутніми поколіннями та світом.

Розкриття правди про страшні злочини минулого  – один з найкращих способів вшановувати пам’ять жертв політичних репресій.

З кожним роком залишається все менше живих свідків того лихоліття. Наш обов'язок – берегти їхні спогади, передавати нащадкам правду про минуле, гідно вшановувати загиблих співвітчизників.

Нехай молоде покоління ніколи не зазнає ці смутні для України часи, які довелося пережити людям, яких було репресовано по політичним мотивам та тих, яких примусово виселили на чужину. 

Не забуваймо минулого в ім'я майбутнього!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *