Колдоговірна кампанія – 2020

Управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради звертається до керівників підприємств, установ та організацій усіх форм власності, які використовують найману працю, голів профспілкових комітетів та представників від трудових колективів м.Умань з рекомендацією щодо початку колдоговірної кампанії з укладення або внесення змін та доповнень до діючих колективних договорів.

На виконання Кодексу законів про працю України, Закону України «Про колективні договори і угоди», Господарського кодексу України пропонуємо переглянути виконання положень діючих колективних договорів та з врахуванням змін в трудовому законодавстві внести зміни або укласти нові, термін дії яких минув, а також укласти колективні договори на тих підприємствах, в яких вони відсутні.

Колективний договір укладається на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності і господарювання, які використовують найману працю і мають право юридичної особи.

Необхідність укладення колективного договору визначається тим, що до нього обов’язково включають норми, які, згідно з чинними законодавчими актами, мають бути закріплені і конкретизовані тільки в цьому локальному нормативному акті. Як приклад: відповідно до Закону України «Про оплату праці» форми і системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні ставки, схеми посадових окладів, умови запровадження та розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат установлюються в колективному договорі з дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством. Згідно із Законом України «Про охорону праці» здійснення комплексних заходів щодо організації здорових і безпечних умов праці, визначення обов’язків сторін, а також реалізація працівниками своїх конституційних прав і соціальних гарантій на охорону праці також забезпечуються насамперед через положення колективного договору.

Слід звернути увагу на те, що колективний договір набирає чинності з дня його підписання представниками сторін або з дня, зазначеного у колективному договорі.  Після закінчення строку дії колективний договір продовжує діяти до того часу, поки сторони не укладуть новий або не переглянуть чинний.

Протягом строку дії до колективного договору можуть вноситися зміни і доповнення за взаємною згодою сторін в порядку, визначеному колективним договором. Зміни і доповнення до колективного договору також підлягають повідомній реєстрації.

Для здійснення реєстрації колективного договору або змін та доповнень до нього необхідно звернутись в управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради за адресою: вул. Садова, 9/5,  кабінет № 25.

Консультації щодо укладення колективного договору можна отримати за телефоном (04744)36841.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *