Відзначення тижня франкофонії в місті Умань 2019

Міжнародні контакти та співпраця міст-побратимів – це добра школа адаптації України до життя у європейській спільноті на шляху до євроінтеграції.

Більше півстоліття для зміцнення єдності європейських міст та країн в м. Умань працює Товариство дружби з зарубіжними країнами.

Найдовше наше місто співпрацює з французьким містом Ромійї-сюр-Сен (Франція), коли була отримана перша листівка з дружніми побажаннями від членів муніципальної Ради м. Ромійї.

Шляхом листування, обміну телеграмами, фотокартками та інформацією з питань культури та охорони здоров’я Уманська міська рада встановила дружні зв’язки відповідно до постанови «Об установлении дружественных связей между городами Умань (Черкасской области) и Ромийи-сюр-Сен (Франция)» від 15 лютого 1961 року.

З нагоди відзначення у 2011 році 50 – річного ювілею партнерських відносин з містом Ромійї-сюр-Сен започатковано щорічне проведення «Французької весни в місті Умань». В цей час проходять різноманітні заходи в освітніх та культурних закладах міста, флешмоби, велопробіги, метою яких є популяризація французької культури та побуту .

Не могли залишатися осторонь такої визначної події і уманчани.

За підтримки міського голови Олександра Цебрія з 01 по 20 березня 2019 року у місті Умань пройшли заходи по відзначенню тижня французької весни, спрямовані на популяризацію французької культури, мистецтва та побуту. В цих заходах активну участь взяли всі навчальні та культурні заклади міста.

Гарно підтримали акцію Уманський державний педагогічний університет ім. Павла Тичини, який якомога ширше ознайомив студентів з історією, культурою, традиціями та сьогоденням Франції. Традиційно щовесни на факультеті іноземних мов Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини відзначається культурно-мистецьке дійство «Французька весна». У цьому році захід, організований викладачем французької мови Побережник Ольгою Валентинівною та студентами факультету.

Студенти факультету презентували свої ідеї у сміливій, вимогливій, і водночас ігровій програмі, яка віддзеркалює сучасну французьку творчість. Увазі присутніх було запропоновано безліч цікавих завдань та ігор, як-от: відгадування значення певних французьких назв визначних місць за малюнками, перегляд фрагментів відео присвячених традиціям французької культури тощо.

Загальна атмосфера свята була дуже творчою та дружньою. Для всіх присутніх організували і можливість підживитися – всім було запропоновано різні смаколики за кожну правильну відповідь.

Закінчилось святкування на веселій ноті – студенти заспівали декілька французьких пісень, а декан факультету іноземних мов Постоленко Ірина Сергївна засвідчила, що ця подія стала проявом чудової традиції святкування Французької весни !.

В КВНЗ «Уманський гуманітарно-педагогічний коледж ім. Т.Г. Шевченка», в рамках святкування Французької весни, з метою популяризації французької мови, культури, традицій Франції Дашицькою О.Р., викладачем французької мови було проведено виховний захід «Топ 10 найцікавіших місць Франції».

В ході такого дійства студенти мали змогу ознайомитися із визначними місцями країни, які варто відвідати.

За допомогою віртуальної екскурсії студенти побували в Долині Лаури, яку вважають місцем природної краси і досить часто називають садом Франції.

Другою за популярністю пам’яткою Франції після Ейфелевої вежі є Мон-Сен- Мішель.

Студентам сподобалась віртуальна подорож до Лазурного Берегу Франції, відомого як Французька Рів’єра, який розташований на Середземноморському узбережжі південного сходу Франції.

Привернуло увагу студентів і багате передмістя Парижа, яке називається Версаль, найвідоміший його королівський замок – великий Версальський палац.

Як відомо, Франція є батьківщиною шампанського, а саме місто Шампань-Арден, яке знаходиться на північному сході країни, на кордоні з Бельгією.

Прованс славиться своїми чарівними пейзажами, нескінченними полями лаванди, пишними оливковими гаями і стародавніми селами.

Живерні – це справжня сільська ідилія, яка розташувалася на березі річки, на кордоні Нормандії. Відоме воно ще й тим, що є батьківщиною імпресіонізму і саме тут створював шедеври Клод Моне.

Таке приємне знайомство із Францією обов’язково сприятиме вивченню французької мови та культури.

В Уманській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів № 8 пройшло свято «Подорож французькими казками», яке підготували вихователі груп продовженого дня учнів 1-4 класів.

На святі були представлені різножанрові постановки казок: «Кіт у чоботях», «Лисиця та куріпка», «Вовк і Лисиця». Разом з улюбленими героями глядачі навчилися поважати сильних і проявляти милосердя до слабких, розгадували таємниці і знаходили відповіді, шукали скарби і розуміли, що найдорожчий скарб – це дружба та любов.

Центром фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх» та відділом з питань фізичної культури і спорту Уманської міської ради був проведений традиційний Всеукраїнський турнір з волейболу серед жіночих команд «ВЕСНЯНІ ЛАСТІВКИ».

У змаганнях взяли участь команди з Гайсина, Білої Церкви, Балти, Кропивницького та Умані. Переможцем турніру стала команда з міста Біла Церква.

В спортивній залі Уманського національного університету садівництва відбулися змагання з настільного тенісу відкритого командного чемпіонату

Черкаської області серед юнаків та дівчат 2004 року народження і молодших.

На змагання прибуло 18 команд юнаків та 6 команд дівчат.

Турнір видався надзвичайно насиченим і корисним, особливо для росту спортивної майстерності дітей.

Переможці та призери нагороджені грамотами та медалями

управління у справах сім’ї, молоді та спорту Черкаської області

На цих змаганнях сформувалась збірна команда Черкаської області для участі у чемпіонаті України з настільного тенісу.

В спортивній залі Уманської ДЮСШ №1 відбувся ІІІ Відкритий чемпіонат Черкаської області та міста Умані з пауерліфтингу та його окремих вправ.

В змаганнях взяли участь 60 учасників з Київської, Одеської, Вінницької, Кіровоградської та Черкаської областей.

Переможці та призери нагороджені медалями, грамотами та кубками.

З кожним роком рівень змагань невпинно росте та стає доброю традицією для розвитку та популяризації спорту, тому навесні наступного року такі змагання відбудуться в місті Умань вже вчетверте.

В міській гіназії пройшла «Віртуальна подорож до Франції», під час якої діти і батьки ознайомились з культурою, мистецтвом Франції , грали в ігри, що грають французькі школярі. По завершенню всі учні з захопленням виявили бажання в майбутньому відвідати цю неперевершену країну.

В бібліотеках міста пройшли книжкові виставки «Франкофонія в Україні», «Віхи і митці французької поезії», «Подорож країною маленького принца», виставка-абетка «Письменники Франції-дітям», інформаційна мозаїка «Мистецька, емоційна, неповторна Франція», виставка «Звя’зки м.Умань з французьким містом-побратимом  Ромії-Сюр-Сен», віртуальна виставка «Паризький настрій», година-цікавинка «Цікаве про Францію», тебе люблю», відеоогляд «Цікава Франція», виставка творів художньої літератури «Реалізм у Французькій літературі», хвилинка-цікавинка «Візитка Парижу-Ейфелева вежа» та казковий книгограй «Шарль Перро-казкар прославлений століттям» та відбувся концерт присвячений Всеукраїнському тижню Франкофонії “Миттєвості Французької весни».

Всі заходи сприяли розвитку творчих здібностей, виконавської майстерності студентів, учнів та дошкільнят, дали можливість поринути до світу французьких традицій та культури, до світу прекрасного.

Культурно-мистецьке дійство "Французька весна"
Презентація"Листаємо сторінки французької історії"
Спів французьких пісень
Знайомство із Францією
Віртуальна подорож до Франції
"Топ 10 найцікавіших місць Франції"
"Подорож французькими казками"
Виставка малюнків головних героїв французьких казок
Жіночі команди "Весняні ластівки"
Команда з настільного тенісу
Вечір французької музики
"Віхи і митці французької поезії"
Година-цікавинка "Цікаве про Францію"
Культурно-мистецьке дійство "Французька весна"

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *