Забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації дітей з інвалідністю

Відповідно до Порядку забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення і виплати грошової компенсації вартості за самостійно придбані технічні засоби реабілітації, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 5 квітня 2012 року № 321 (зі змінами), дитина з інвалідністю та законні представники дітей з інвалідністю самостійно мають змогу вибирати засіб реабілітації (його модель та виробника) для забезпечення своїх індивідуальних потреб з урахуванням медичних показань.

До таких засобів належать протезно-ортопедичні вироби (ортопедичне взуття, корсети, система ортезів на верхні та нижні кінцівки і т. д.), крісла колісні, палиці, милиці, ходунки, меблі тощо.

За новим порядком у поточному році управління праці та соціального захисту населення дітям з інвалідністю та їх законним представникам видаються направлення на всі сертифіковані технічні та інші засоби реабілітації, в тому числі й ті, що виготовляються в умовах серійного виробництва.

Забезпечення технічними засобами реабілітації відбувається двома шляхами за вибором законного представника дитини з інвалідністю:

  • безпосередньо через підприємства, що виготовляють зазначені вироби за двосторонніми чи трьохсторонніми договорами;
  • через управління праці та соціального захисту населення – виплата компенсації за самостійно придбані технічні та інші засоби реабілітації.

Діти з інвалідністю та діти до 18 років забезпечуються протезно-ортопедичними виробами у міру виростання, що підтверджується довідкою ЛКК про зміну антропометричних даних (за винятком ортопедичного взуття).

Діти з інвалідністю, антропометричні розміри яких не змінилися, забезпечуються двома парами ортопедичного взуття на рік на вибір – зимовим або літнім. У разі зміни антропометричних даних, що підтверджується довідкою ЛКК, діти з інвалідністю забезпечуються ортопедичним взуттям у кількості не більше чотирьох пар на рік.

Діти віком до 18 років забезпечуються тільки протезно-ортопедичними виробами.

Діти з вадами опорно-рухового апарату забезпечується кріслами колісними, палицями, милицями, ходунками, меблями різного призначення тощо.

Необхідність у забезпеченні технічними та іншими засобами реабілітації  для дітей визначає лікувально-консультативна комісія лікувально-профілактичних закладів з оформленням відповідного висновку.

Облік дітей з інвалідністю та інших осіб, які мають право на безоплатне забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації веде управління праці та соціального захисту населення.

Для взяття на облік дитини з інвалідністю законний представник повинен подати до управління праці та соціального захисту населення такі документи: паспорт, ідентифікаційний номер, пенсійне посвідчення, свідоцтво про народження, довідку про реєстрацію місця проживання, довідку з місця навчання, довідку ЛКК, що підтверджує інвалідність, а також індивідуальну програму реабілітації або довідку ЛКК про потребу в даному засобі реабілітації.

Але якщо у дитини з інвалідністю є термінова необхідність в забезпеченні такими засобами реабілітації, вони можуть скористатися пунктом прокату технічних засобів реабілітації, який знаходиться при Центрі інтегрованих соціальних послуг м. Умані та безкоштовно отримати крісла колісні, ходунки та інші засоби реабілітації, до часу надходження їх власних.

Також слід зауважити, що технічні засоби реабілітації видаються на певний термін експлуатації, після закінчення якого особа з інвалідністю або законний представник  дитини з інвалідністю мають право звернутися із заявою в управління праці та соціального захисту населення про його заміну на новий.

Для надання необхідних послуг по використанню протезно-ортопедичних виробів при Центрі інтегрованих соціальних послуг працює протезно-ортопедичне відділення, де спеціалістами надаються послуги по ремонту протезно-ортопедичних виробів та консультативна допомога щодо їх використання. При необхідності осіб з інвалідністю відвідують вдома.

За 2018 рік 42 дитини з інвалідністю забезпечені 15 кріслами колісними, 2 кріслами стільцями з санітарними оснащеннями, 7 меблями (стійка похила – 1, стійки парти – 2, стінки шведські – 2, ліжко – 1, стійка вертикальна – 1), протезно-ортопедичними виробами, а також 5 мобільними телефонами, 1 планшетом.

Адреса для звернення: управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради, вул. Садова, 9/5, каб. 6. Телефон: (04744)34565 та 0677608574.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *