Трудове законодавство на контролі

23 травня 2019 року під головуванням заступника міського голови Юлії Малішевської відбулося спільне засідання тимчасової комісії виконкому міської ради з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, міжвідомчої робочої групи з питань забезпечення реалізації рішень, спрямованих на підвищення рівня оплати праці та дотримання норм законодавства в частині мінімальної заробітної плати та робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення.

На засіданні розглядались питання щодо стану заборгованості із заробітної плати, зі сплати єдиного соціального внеску суб’єктів господарської діяльності міста та забезпечення реалізації рішень, спрямованих на підвищення рівня оплати праці та дотримання норм законодавства в частині мінімальної заробітної плати.

За даними Головного управління статистики у Черкаській області у 2018 році розмір середньомісячної заробітної плати штатних працівників підприємств, установ, організацій міста (з чисельністю працюючих 10 і більше осіб) становив 6612 грн. і порівняно з попереднім роком збільшився на 21%.

Середній розмір оплати праці в місті був вищим від рівня мінімальної заробітної плати (3723,0 грн.) в 1,8 раз та у 3,6 рази вище прожиткового мінімуму для працездатних осіб (1841,0 грн.), але на 866,0 грн. або 11,6% менше заробітної плати, яка склалась по області (7478,0 грн.).

Щодо питання виплати заборгованої заробітної плати, то упродовж квітня 2019 р. загальна сума боргу в місті збільшилась на 73,5 %, або на 288,5 тис.грн і на 1 травня 2019 р. становила 681,0 тис. грн.: філія "Уманська ДЕД" ДП "Черкасиоблавтодор" – 588,3 тис. грн., ТОВ "Виробниче підприємство "Умань" – 92,7 тис. грн. Вчасно не виплачено заробітну плату 149 працівникам (в середньому по 4570,47 грн. кожному).

Також, на засіданні наголошувалося про необхідність привернення уваги широких верст населення на необхідності легального оформлення трудових відносин.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *