Підтвердження страхового стажу дружинам військовослужбовців

Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» передбачено, що страховий стаж – це період, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

Страховий стаж обчислюється територіальними органами Пенсійного фонду. Основним документом, що підтверджує стаж до 31грудня 2003 року є трудова книжка, а починаючи з 1 січня 2004 року стаж зараховується за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку. При відсутності трудової книжки, або відповідних записів у ній, стаж встановлюється на підставі інших документів, виданих за місцем роботи, служби та навчання. Одним з таких періодів є проживання дружин осіб офіцерського складу, прапорщиків, мічманів і військовослужбовців надстрокової служби з чоловіками в місцевостях, де не було можливості для їх працевлаштування за спеціальністю.

Для зарахування даного періоду до стажу приймаються довідки, видані командирами (начальниками) військових частин, військових навчальних закладів на підставі документів, які підтверджують зазначений період (не більше 10 років).

При цьому для дружини військовослужбовця, звільненого з військової служби, період проживання до 1 січня 2004 р. з чоловіком у місцевостях, де не було можливості для її працевлаштування за спеціальністю, підтверджується довідками, які видаються військовими комісаріатами, за період проживання:

– у гарнізонах, розташованих за кордонами колишнього СРСР та України, – на підставі особової справи звільненого військовослужбовця та документів про перетин державного кордону дружиною військовослужбовця;

– у гарнізонах, розташованих у межах колишнього СРСР, України та країн – членів Співдружності незалежних держав, – на підставі особової справи звільненого військовослужбовця, довідки місцевих органів влади про період фактичного проживання (реєстрації, прописки) дружини військовослужбовця у відповідній місцевості та довідки установи державної служби зайнятості про неможливість працевлаштування дружини військовослужбовця за спеціальністю у відповідній місцевості.

Період проживання дружини військовослужбовця (крім військовослужбовців строкової служби) після 1 січня 2004 р. з чоловіком у місцевостях, де не було можливості для її працевлаштування за спеціальністю, зараховується до страхового стажу відповідно до Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" – в залежності від сплати страхових внесків.

За більш детальними роз’ясненнями Ви можете звертатися за телефоном 4-04-20 або особисто до управління праці та соціального захисту населення за адресою вул. Садова, 9/5, кабінет № 17.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *