Умови призначення житлових субсидій з травня 2018 р.

В квітні Уряд прийняв постанову № 329, відповідно до якої для призначення субсидії з травня 2018 року здійснюється лише після подання нових заяви і декларації, якщо

1. у складі домогосподарства є працездатні особи, у яких у період, за який враховуються доходи:

– за інформацією ДФС, Пенсійного фонду України взагалі відсутні доходи;

– вони отримували середньомісячний сукупний дохід менший, ніж розмір мінімальної заробітної плати;

– вони не сплатили єдиного соціального внеску у розмірі, не меншому ніж мінімальний, сумарно протягом трьох місяців.

2. внутрішньо переміщені особи

3. особи, члени сім’ї яких не зареєстровані за адресою домогосподарства

4. особи, які є орендарями житлових приміщень

5. особи, які зареєстровані в житловому приміщенні. але фактично в ньому не проживають.

Але, в зв’язку із внесеними кардинальними змінами до порядку призначення субсидій, отримання консультації щодо права на призначення житлової субсидії потребує кожне домогосподарство.

В новому Положенні визначено, в яких випадках субсидія не призначається, а саме:

– якщо загальна площа квартири перевищує 120 кв.м, а житлового будинку – 200 кв.м.;

– якщо будь-хто із складу домогосподарства або член сім’ї особи із складу домогосподарства має у своєму володінні транспортний засіб, з дати випуску якого минуло менше п’яти років (крім мопедів);

– якщо у складі домогосподарства або у складі сім’ї члена домогосподарства є особи, що досягли 18-річного віку, і у них відсутні доходи, або середньомісячний сукупний дохід менший, ніж розмір мінімальної заробітної плати, або вони не сплатили ЄСВ у розмірі, не меншому ніж мінімальний, сумарно протягом трьох місяців періоду за який враховуються доходи;

– якщо будь-хто зі складу домогосподарства або член сім’ї особи із складу домогосподарства протягом 12 місяців перед призначенням житлової субсидії здійснив купівлю або іншим законним способом набув право власності, оплатив послуги на суму, яка перевищує 50 тис. гривень;

– якщо органом соціального захисту отримано інформацію про наявність простроченої понад два місяці заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, загальна сума якої перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян на день звернення за призначенням житлової субсидії (340 грн.);

– якщо органом соціального захисту отримано інформацію про наявність у домогосподарства, що одержувало житлову субсидію у попередньому сезоні, простроченої понад два місяці заборгованості з оплати обов’язкової частки платежу загальна сума якої перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян на день призначення житлової субсидії на наступний опалювальний (неопалювальний) сезон.

В останніх випадках субсидія може бути призначена лише після сплати заборгованості або укладення договору про її реструктуризацію.

Житлову субсидію може бути призначено за рішенням комісії, виходячи з конкретних ситуацій, що склалися. Рішення про призначення (відмову в призначенні) житлової субсидії приймається комісією на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства.

В основному, в комісію надходять звернення у разі наявності зареєстрованих у домогосподарстві осіб, які фактично не проживають. Не проживаючі особи мають отримувати офіційні доходи, адже заявники просять не враховувати їх  при призначенні субсидії.

Але сьогодні повноваження комісії значно обмежені. Рішення приймаються прийматись після детального вивчення всіх обставин, які склались на момент звернення за субсидією, із врахуванням всіх норм нового Положення.

Якщо раніше працездатна особа без доходів могла отримувати субсидію, то зараз позитивне рішення комісії може бути прийнято лише у разі, коли такі особи:

перебувають у складних життєвих обставинах. Викликаних тривалою хворобою, що підтверджується висновком ЛКК;

на момент призначення житлової субсидії сплачують єдиний соціальний внесок у розмірі, не меншому ніж мінімальний, протягом двох місяців підряд перед днем звернення.

Не може бути призначено житлову субсидію навіть за рішенням комісії у разі, коли у особи відсутні доходи або доходи менші від мінімальної заробітної плати, і така особа перебувала за кордоном сукупно більше 60 днів протягом періоду, за який враховуються доходи для призначення житлової субсидії.   

Змінами, внесеними до Положення про призначення субсидій передбачено, що отримувач субсидії  зобов’язаний сплачувати обов’язкову частку плати за послуги в разі споживання послуг менше соціальних нормативів.

Просимо не допускати заборгованості за спожиті комунальні послуги, адже підприємства – надавача послуг зобов’язані повідомляти про наявність боргу, а управління, в свою чергу, змушене буде припиняти субсидію.

Сьогодні в управлінні активно проводиться прийом і опрацювання заяв на призначення житлових субсидій.

Станом на 20.08.2018р. опрацьовано майже 13 тис справ, в тому числі призначено 4850 заявникам, не призначено, в силу різних причин, – 7850 заявникам.

Нове програмне забезпечення надійшло в управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради в середині червня 2018 року, але і сьогодні воно не досконале і не враховує всіх вимог законодавства. Опрацювання звернень розпочато з того ж часу.

Тим заявникам, що звернулись із заявою, але поки ще не призначено субсидію, радимо оплатити послуги, по можливості, в повному обсязі або обов’язкову плату по повідомленню за попередній неопалювальний період. В разі призначення субсидії ці кошти не будуть втрачені, а будуть враховані при розрахунках у наступних місяцях.

Сьогодні процес прийому і опрацювання заяв значно складніший  у порівнянні із попередніми роками. Адже тільки після консультування та проведення розрахунку буде встановлено – має домогосподарство право на субсидію чи ні.

Просимо мешканців міста звертатись до управління щодо визначення права на призначення субсидії.

Паралельно в управлінні проводиться прийом заяв для виплати частини суми невикористаної житлової субсидії на оплату комунальних послуг з постачання природного газу та електричної енергії для індивідуального опалення, що не перевищує вартості 100 куб. метрів природного газу або 150 кВт. г електричної енергії станом на 1 травня 2018 року.

Відповідно до переліків, наданих організаціями-надавачами комунальних послуг, таких заявників біля 4,5 тис.

Управління проводить роботу щодо повідомлення громадян про необхідність звернутись із заявою для отримання зазначених коштів.

Нажаль, на сьогодні звернулись біля 3 тис. одержувачів субсидії.

Просимо одержувачів субсидії звернутись в управління та перевірити, чи є ваше прізвище у переліках.

Нагадуємо, прийом заяв для отримання готівкою частини невикористаної субсидії на газо- електроопалення проводиться тільки до 1 вересня.

При зверненні із заявою необхідно мати паспорт, ідентифікаційний номер одержувача субсидії, попереднє повідомлення про призначення субсидії  та довідку про відкритий рахунок у банківській установі.

Нажаль, Положенням не передбачено отримання коштів через поштові відділення.

З метою покращення якості та оперативності обслуговування громадян, управління працює в надзвичайному режимі із максимальним залученням працівників із інших відділів, безробітних, направлених міським Центром зайнятості та додаткового технічного ресурсу.

Управління провело широку роз’яснюючу роботу щодо змін у законодавстві, як то виступи на телебаченні, публікації в газетах «Уманська зоря», «Рідна Умань», прийом громадян в Центрі надання адміністративних послуг, прийом заяв  безпосередньо за місцем проживання.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *