Видача молока працівникам згідно проведення атестації робочих місць за умовами праці

На численні звернення фахівців підприємств, установ, та організацій щодо видачі молока на робочому місці відповідно до результатів атестації робочих місць за умовами праці, в якості надання методичної допомоги та роз'яснення згідно діючого законодавства, надає головний спеціаліст відділу охорони та умов праці управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради Вячеслав Дзерожинський.

Статтею 166 КЗпП та ст. 7 Закону України «Про охорону праці», молоко або інші рiвноцiнні харчові продукти повинні отримувати працівники, зайняті на роботах iз шкідливими умовами праці.

Відповідно до постанови Кабінету Мiнiстрiв України «Про Порядок проведення атестації робочих місць за умовами праці» вiд 01.08.1992 р. № 442 віднесення робіт до категорії iз шкідливими i важкими умовами праці та визначення права працівників на пільги i компенсації за роботу в цих умовах, у тому числі на безкоштовне отримання молока, провадиться на пiдставi результатів атестації вiдповiдних робочих місць за умовами праці.

Згідно з Гiгiєнiчною класифікацією праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу, затвердженого наказом МОЗ України вiд 08.04.2014 р. № 248, шкідливі умови праці – це умови, що характеризуються такими рівнями шкідливих виробничих факторів, які перевищують гігієнічні нормативи та здатні чинити несприятливий вплив на організм працівника та його нащадків.

Рішення щодо безкоштовної видачі молока або iнших рiвноцiнних харчових продуктів працівникам ухвалюється згідно з Порядком безкоштовної видачі молока або інших рiвноцiнних харчових продуктів робітникам i службовцям, зайнятим на роботах iз шкідливими умовами праці, затвердженим постановою Держкомпрацi СРСР i Президiї ВЦРПС вiд 16.12.1987 р. № 731/П-13, на пiдставi Переліку хімічних речовин, під час роботи з якими в профілактичних цілях рекомендується вживання молока або інших рiвноцiнних харчових продуктів, затвердженого наказом МОЗ СРСР вiд 04.11.1987 р. № 4430-87.

Отже, безкоштовна видача молока або інших рiвноцiнних харчових продуктів працівникам можлива лише у разі перевищення гранично допустимих рівнів або концентрацій речовин, передбачених названим Переліком хімічних речовин.

Якщо концентрація хімічних речовин на робочому мiсцi не перевищує гранично допустимих концентрацій, безкоштовна видача молока або інших рiвноцiнних харчових продуктів може проводитися відповідно до ч. 3 ст. 7 Закону України «Про охорону праці», згідно з якою роботодавець може за свої кошти додатково встановлювати за колективним договором (угодою, трудовим договором) працівникові пільги i компенсації, не передбачені законодавством.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *