Пленум Центральної Ради Профспілки працівників соціальної сфери

25 квітня 2018 року в місті Київ відбувся Пленум Центральної Ради Профспілки працівників соціальної сфери, на якому обговорили важливі питання підвищення якості захисної функції Профспілки, її ролі у забезпеченні дотримання принципу соціальної справедливості, гідних умов праці та її оплати, розвитку соціального діалогу.

Від міста Умань мала честь бути присутня начальник управління праці та соціального захисту населення Галина Кучер, як член Центральної Ради профспілки працівників соціальної сфери.

Галина Михайлівна в своєму виступі зазначила, що найважливіші завдання кожної держави  соціальний захист її громадян.

На прикладі м. Умань майже 80% мешканців міста отримують житлові субсидії, заради цього ми працювали допізна і у вихідні, щоб забезпечити вчасне їх призначення.

І навіть із зменшенням соціальних норм, збільшенням мінімальної зарплати,  і, як  наслідок,  можливим  зменшенням одержувачів субсидій, ситуація суттєво не зміниться.

Проблеми залишаться і тягар незадоволення з боку громадян, як і раніше, ляже на плечі працівників управління.

В наш час територіальні громади займають важливе місце у вирішенні соціальних проблем і є гарними господарями, які приймають соціальні рішення.

За кошти місцевих бюджетів надаються  додаткові соціальні пільги і гарантії населенню, які призупинені на державному рівні або фінансово не підкріплені: послуги зв’язку, пільговий проїзд в міському і залізничному транспорті, додаткові гарантії учасникам АТО, сім’ям загиблих, внутрішньо переміщеним особам, чорнобильцям.

У вирішенні проблемних питань рушійною силою у громаді виступають працівники соціальної сфери, які забезпечують реалізацію прийнятих рішень і стримують соціальну напругу у громаді. На сьогодні фахівці із соціальної роботи, які працюють у сім’ях і тримають на вістрі всі проблемні питання громади, прирівняні до низько оплачених працівників, які отримують мінімальну зарплату. Треба на законодавчому рівні піднімати престижність професії фахівця із соціальної роботи, адже він є своєрідним рупором влади у громаді, тому і відповідно повинен бути соціально захищеним.

Нам також потрібна допомога в кваліфікованому кадровому забезпеченні(відсутній навчальний заклад по підготовці спеціалістів органів соціального захисту), додаткових штатних одиницях для виконання додаткових функцій делегованих державою,  а також забезпечення  належною комп’ютерною технікою за рахунок держави, методичній підтримці.

Пленум Центральної Ради Профспілки працівників соціальної сфери України   постановив:

  • Вважати переговорний процес найбільш перспективним і конструктивним видом соціального партнерства у вирішенні питань забезпечення трудових прав та соціально-економічних інтересів працівників соціальної сфери, докладати зусиль для його розвитку
  • Доручити представникам Профспілки у Спільному представницькому органі Сторін для ведення колективних переговорів та укладення Галузевої угоди при підведенні підсумків висловити позицію учасників Пленуму щодо  оцінки виконання її окремих положень.
  • Активізувати роботу, спрямовану на реалізацію домовленостей сторін Галузевої угоди щодо створення умов для забезпечення стабільної діяльності установ та закладів соціальної сфери, звернути увагу  Міністерства соціальної політики України на проблемні питання працівників і наполягати на їх вирішенні.

Дано низку доручень Президії Центральної Ради Профспілки,  виборним органам територіальних організацій Профспілки та профспілковим комітетам.

Учасники Пленуму  обговорили питання «Про організаційне, кадрове та фінансове зміцнення Профспілки». З цього питання прийнята відповідна постанова.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *