Про забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації

14 березня 2018 року Уряд прийняв постанову Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України».  Цією постановою  реформовано Порядок забезпечення технічними та іншим засобами реабілітації осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю та інших окремих категорій населення, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 5 квітня 2012  року № 321, зі змінами.

Основними завданнями  проведення реформи у зазначеній сфері є:

– Передання повноважень з фінансування забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації осіб з інвалідністю від Фонду соціального захисту інвалідів до органів соціального захисту населення.

Внаслідок цього запроваджується індивідуальне замовлення виготовлення або постачання протезів верхніх та нижніх кінцівок, ортезів шарнірних кінцівок та крісел колісних на основі укладання тристороннього договору між особою з інвалідністю, підприємством та органом соціального захисту населення, інших виробів – на основі двостороннього договору між підприємством та органом соціального захисту населення.

– Здійснення органами соціального захисту населення супроводу особи з інвалідністю протягом усього процесу її забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації та під час користування виробами для покращення якості надання послуг та сприяння у розв’язанні організаційних проблем, що можуть виникати, зокрема, у взаємодії з підприємством.

– Запровадження використання електронного каталогу-класифікатора технічних засобів реабілітації, який формується Українським науково-дослідним інститутом протезування, протезобудування та відновлення працездатності відповідно до класифікаційних угруповань за функціональними та конструктивними ознаками зазначених засобів, для реалізації можливостей вибору особою з інвалідністю технічних засобів реабілітації. Каталог розміщено на веб-порталі Мінсоцполітики http://wheelchairs.protez.eu/Wheelchairs.

– Запровадження нових способів забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації, зокрема шляхом виплати, за бажанням особи з інвалідністю, компенсації за самостійно придбані окремі вироби.

Крім цього, до Порядку внесено зміни щодо переліку технічних та інших засобів реабілітації та послуг, якими забезпечуються особи з інвалідністю за рахунок бюджетних коштів, а також посилено вимоги до ведення Централізованого банку даних з проблем інвалідності щодо контролю процесу забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації, зокрема термінів видачі направлення, вибору підприємства, розміщення та виконання замовлення.

В управлінні праці то соціального захисту населення визначено відповідального працівника, на якого покладено функціональні обов’язки щодо забезпечення  осіб з інвалідністю технічними та іншими засобами реабілітації.

За консультацією, отриманням направлення, укладання угоди, виплати компенсації за самостійно придбані окремі вироби необхідно звертатися до управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради, вул. Садова, 9/5, каб. №6. т. 34565

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *