Пенсія по втраті годувальника особі, яка перебувала в цивільному шлюбі

За статтею 36 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» пенсія в разі втрати годувальника призначається непрацездатним членам сім'ї померлого годувальника, які були на його утриманні, за наявності в годувальника на день смерті страхового стажу, що був би потрібний для призначення йому пенсії за ІІІ групою інвалідності (від одного до 15 років залежно від віку, в якому настала смерть).

При цьому, якщо годувальник на час смерті був пенсіонером, така пенсія утриманцям призначається незалежно від тривалості страхового стажу.

Непрацездатним членом сім'ї, який має право на пенсію в разі втрати годувальника, є один з подружжя (чоловік чи дружина померлого), якщо є інвалідом або досяг (досягла) пенсійного віку, передбаченого ст. 26 Закону та перебував (перебувала) на утриманні померлого годувальника.

У сучасному суспільстві все більшої соціальної ваги набирають так звані «цивільні шлюби», тобто відносини між чоловіком і жінкою, які проживають разом без офіційної реєстрації шлюбу. Такі відносини визначені як «фактичні шлюбні відносини», або «сім'я».

Статтею 21 Сімейного кодексу України визначено, що шлюбом є сімейний союз жінки та чоловіка, зареєстрований в органі державної реєстрації актів цивільного стану. Проживання однією сім'єю жінки та чоловіка без шлюбу не є підставою для виникнення в них прав та обов'язків подружжя. Релігійний обряд шлюбу не є підставою для виникнення в жінки та чоловіка прав та обов'язків подружжя, крім випадків, коли релігійний обряд шлюбу відбувся до створення або відновлення органів державної реєстрації актів цивільного стану.

Тобто, подружжям є лише особи, які перебувають у зареєстрованому шлюбі. Чоловік і жінка, які перебувають у цивільному шлюбі, вважаються лише сім'єю, але не мають статусу подружжя.

Отже, якщо шлюб не був зареєстрований в органі державної реєстрації актів цивільного стану, права на пенсію в разі втрати годувальника особа, яка звернулась за призначенням пенсії по втраті годувальника, не має.

За більш детальними роз’ясненнями ви можете звертатися за телефоном 4-04-20 або особисто до управління праці та соціального захисту населення за адресою вул. Садова, 9/5, кабінет № 17.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *