Інформація щодо забезпечення санаторно-курортними путівками осіб з інвалідністю та виплати грошової компенсації замість не використаного санаторно-курортного лікування.

Згідно зі змінами до Порядку забезпечення санаторно-курортними путівками деяких категорій громадян, затвердженого постановою КМУ від 22. 02 2006 року № 187 та Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті на забезпечення постраждалих учасників антитерористичної операції санаторно-курортним лікуванням, затвердженого постановою КМУ від 31.03. 2015 року № 200, особи з інвалідністю, учасники бойових дій АТО  мають  право  вільного  вибору санаторно-курортного закладу відповідного профілю лікування.

Забезпечення санаторно-курортними путівками здійснюється шляхом укладання тристоронніх угод між санаторно-курортними закладами, особою та управлінням соціального захисту населення.

Термін проходження санаторно-курортного лікування у санаторно-курортних закладах для осіб з інвалідністю становить 18 днів. Для осіб з інвалідністю з наслідками травм і захворюваннями хребта та спинного мозку становить 35 днів.

Наказом Міністерства соціальної політики від 06.04.2017 року № 575 встановлено граничну вартість путівки за надання послуг із санаторно-курортного лікування у 2017 році, а саме:

– 8 путівок для осіб з інвалідністю з наслідками травм і захворювання хребта та спинного мозку;

– 69 путівок для осіб з інвалідністю,

– 2 путівки без лікування для супроводжуючих осіб з інвалідністю І групи;

– 8 санаторно-курортних путівок для учасників бойових дій (АТО);

– 40 путівок для чорнобильців I категорії.

За рахунок путівок, що надійшли з Міністерства соціальної політики України  забезпечено 87 осіб, на яких поширюється чинність Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" та осіб, зазначених у статті 62 Закону України "Про жертви нацистських переслідувань".

Відповідно до Порядку виплати грошової компенсації вартості санаторно-курортного лікування деяким категоріям громадян, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 червня 2004 року № 785 деяким категоріям громадян передбачена виплата грошової компенсації замість санаторно-курортної путівки в межах обсягу бюджетних коштів, виділених відповідно до Закону України „Про Державний бюджет України на 2017 рік” в сумі 440 грн.

Грошова компенсація виплачується інвалідам війни раз на два роки, іншим особам з інвалідністю, якщо вони протягом трьох календарних років не одержували безоплатної путівки до санаторно-курортного закладу та перебували на обліку для забезпечення санаторно-курортною путівкою в управлінні праці та соціального захисту населення. 

У 2017 році виплачено грошову компенсацію 72 особам на суму 25,4 тис. грн. з них: 

– особам з інвалідністю внаслідок війни І,ІІ групи грошова компенсація виплачується в розмірі 100% від середньої вартості путівки (481,00 грн.),

– особам з інвалідністю внаслідок війни ІІІ групи – в розмірі 75% від середньої вартості путівки  (361,00 грн.),

– особам з інвалідністю внаслідок загального захворювання та дитинства I та II групи грошова дорога виплачується в розмірі 75% від середньої вартості путівки , що становить 361,00 грн.,

– II групи – 50 %, що становить 240,00 грн.

За довідковою інформацією з питання забезпечення безкоштовними санаторно-курортними путівками пільгових категорій громадян необхідно звертатися до управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради за адресою: м. Умань, вул. Садова, 9, каб. 6 або за телефонами:

3-45-65, 0677608574, 0930181738

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *