Нарада з головами громадських організацій осіб з інвалідністю, ветеранів та учасників АТО

27 грудня 2017 року в управлінні праці та соціального захисту населення відбулась нарада з головами громадських організацій осіб з інвалідністю, ветеранів та учасників АТО.

Начальник управління праці та соціального захисту населення Галина Кучер зазначила, що в місті Умань проживає майже 24 тис. осіб пільгової категорії, в тому числі 6 тис. осіб з інвалідністю, з них: 365 інвалідів війни, 303 дитини з інвалідністю, 47 осіб з інвалідністю Збройних Сил України та 31 внутрішньо-переміщена особа з інвалідністю з районів проведення АТО, 603 учасників АТО, 13 сімей загиблих (з яких 10 загиблих учасників АТО проживали в місті Умань, 3 в інших регіонах України) та 1 родина померлого інваліда війни АТО, 454 дітей  учасників АТО.

Щорічно з міського бюджету виділяються кошти на фінансову підтримку громадських організацій для здійснення їх статутної діяльності та матеріальну підтримку членів організації. В 2017 році на ці цілі передбачено кошти в сумі 345,0 тис. грн.

Управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради координує роботу громадських організацій соціального спрямування, в тому числі організації осіб з інвалідністю.

Традиційними стали зустрічі міського голови Олександра Цебрія та керівників структурних підрозділів міської ради, підприємств, організацій, установ міста з головами та членами громадських організацій, товариств УТОС і УТОГ, де вивчаються потреби членів організації та надається допомога щодо їх вирішення.

Працює Рада у справах осіб з інвалідністю, яка координує роботу та тісно співпрацює з громадськими організаціями осіб з інвалідністю УТОС, УТОГ, „Відродження”, „Надія на життя”, „Довіра”, „Джерельце”, міською організацією ВГОІ „Союз Чорнобиль України", молодіжною Асоціацією осіб з інвалідністю міста Умань, радою ветеранів війни та праці.

На засіданні даних рад розглядаються питання щодо виконання законодавства з питань соціального захисту осіб з інвалідністю, їх соціально-трудової та медико-соціальної реабілітації, створення безбар’єрного середовища до об’єктів соціальної інфраструктури міста. За результатами засідання вживаються заходи щодо усунення недоліків та направляються пропозиції для вирішення проблем осіб з інвалідністю у вищі органи виконавчої влади.

Громадські організації осіб з інвалідністю співпрацюють з підприємствами, установами, громадськими організаціями для вирішення соціально-побутових питань осіб з інвалідністю, питань безперешкодного доступу, залучення осіб з інвалідністю до участі у загальноміських заходах.

На вирішення гострих соціальних проблем людей з інвалідністю спрямовані обласні та міські програми «Турбота», «Безбар’єрна Умань».

На виконання міської програми «Турбота» з міського бюджету щорічно виділяються кошти для надання додаткових соціальних пільг особам з інвалідністю по зору І та ІІ групи, 2-х рук або без обох ніг, надається щомісячна матеріальна підтримка стомованим хворим. Здійснюється фінансова підтримка громадських організацій соціального спрямування, на що з міського бюджету передбачено 264,5 тис. грн.

В 2017 році надано матеріальну допомогу з міського бюджету 268 особам з інвалідністю на суму 104,1 тис. грн.

Всі потребуючі забезпечуються технічними та іншими засобами реабілітації, користуються послугами протезно-ортопедичного відділення. У 2017 році 114 особам з інвалідністю із захворюванням опорно-рухового апарату видано направлення на забезпечення технічними засобами реабілітації – 178 одиниць, видано 1141 направлення 307 особам для забезпечення протезно-ортопедичними виробами

В 2017 році особи з інвалідністю самостійно вибирають санаторно-курортний заклад, де будуть оздоровлюватись. Заключено трьохсторонні угоди на оздоровлення 80 осіб з інвалідністю. Особи з інвалідністю отримують компенсації на бензин, транспортне обслуговування автомобілів та виплату замість невикористаної санаторно – курортної путівки.

 Забезпечено вільний доступ людей з обмеженими фізичними можливостями до 313 об’єктів соціального призначення, 12 світлофорів обладнані звуковим сигналом, встановлено 4 світлодіодних світлофори на перехресті вулиць та 2 обладнано пристроями мовного супроводження.

За результатами реалізації спільного проекту благодійної організації «Фонд родини Нечитайло» «Соціальні перевезення Черкащини» придбано мікроавтобус пасажирський для здійснення перевезення маломобільних груп населення, який переобладнано під спеціалізований транспорт.

Забезпечується професійно-технічного навчання осіб з інвалідністю в Центрі професійної реабілітації осіб з інвалідністю на навчання за професіями: оператор комп’ютерної верстки, секретар друкар, взутьовик з ремонту взуття, перукар, флорист.

З метою співпраці у сфері реабілітації осіб з інвалідністю управлінням праці та соціального захисту населення укладено договір з Черкаським обласним Центром медико-соціальної експертизи.

В рамках проекту «Школи соціальних знань» запроваджено експеримент зі складанням опитувальника для осіб з інвалідністю з розладами психіки та поведінки, за результатами якого оформляється висновок лікарської комісії щодо необхідності постійного стороннього догляду за особами з інвалідністю І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу.

Відділом з питань фізичної культури і спорту постійно організовуються міські спортивні змагання серед осіб з інвалідністю з п’яти видів спорту, переможці яких нагороджуються на урочистостях.

Працює відділення обласної дитячо-юнацької спортивної школи „Інваспорт” з введенням посади  тренера –  викладача зі спорту.

Працює Реабілітаційно-спортивний клуб «Умань». Створено спортивну команду «Гармонія», яка є призерами спортивних змагань з тенісу у Польщі і Словенії, спеціальної Олімпіади України в Бельгії, де вибороли 3 золоті нагороди; в Львові, – вибороли золоту та срібну нагороду та ряду інших обласних та міських змагань.

На завершення Галина Михайлівна побажала всім міцного здоров’я, щастя та натхненої роботи на наступний рік.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *