Спільне засідання ради осіб з інвалідністю та координаційної ради у справах соціального захисту населення

21 листопада 2017 року в управлінні праці та соціального захисту населення відбулось спільне засідання ради осіб з інвалідністю та координаційної ради у справах соціального захисту населення.

Заступник начальника управління праці та соціального захисту населення Оксана Гайдай зазначила, що в місті Умань проживає 6 тис. осіб з інвалідністю з них: 365 інвалідів війни, 5,8 тис. осіб з інвалідністю внаслідок загального захворювання, з дитинства та трудового каліцтва, 303 дитини з інвалідністю, 47 осіб з інвалідністю Збройних Сил України та 31 внутрішньо-переміщена особа з інвалідністю з районів проведення АТО.

На вирішення гострих соціальних проблем людей з особливими потребами спрямовані обласні та міські програми «Турбота», «Безбар’єрна Умань».

На виконання міської програми «Турбота» з міського бюджету щорічно виділяються кошти для надання додаткових соціальних пільг особам з інвалідністю по зору І та ІІ групи, особам з інвалідністю без 2-х рук або без обох ніг, надається щомісячна матеріальна підтримка стомованим хворим. Здійснюється фінансова підтримка громадських організацій соціального спрямування, на що з міського бюджету передбачено 366,5 тис. грн.

В 2017 році надано матеріальну допомогу з міського бюджету 268 особам з інвалідністю на суму 104,1 тис.грн.

Всі потребуючі забезпечуються технічними та іншими засобами реабілітації, користуються послугами протезно-ортопедичного відділення. У 2017 році 114 особам з інвалідністю із захворюванням опорно-рухового апарату видано направлення на забезпечення технічними засобами реабілітації – 178 одиниць, видано 1141 направленя 307 особам для забезпечення протезно-ортопедичними виробами

В 2017 році особи з інвалідністю самостійно вибирають санаторно-курортний заклад, де будуть оздоровлюватись. Заключено трьохстороні угоди на оздоровлення 80 осіб з інвалідністю. Особи з інвалідністю отримують компенсації на бензин, транспортне обслуговування автомобілів та виплату замість невикористаної санаторно – курортної путівки.

В закладах охорони здоров’я проводиться постійна робота щодо покращення медичного обслуговування осіб з обмеженими фізичними можливостями, впроваджуються сучасні медичні технології в галузі реабілітації осіб з інвалідністю та забезпечення виробами медичного призначення.

Забезпечено вільний доступ людей з обмеженими фізичними можливостями до 313 об’єктів соціального призначення, 12 світлофорів обладнані звуковим сигналом, встановлено 4 світлодіодних світлофори на перехресті вулиць та 2 обладнано пристроями мовного супроводження.

В Умані розроблено план дій щодо покращення доступності на 2018 рік, де передбачено забезпечити безперешкодний доступ до адмінбудинку Уманської міської ради.

Працюють 3 Центри реабілітації: Центр соціальної реабілітації дітей з інвалідністю «Пролісок», Центр професійної реабілітації осіб з інвалідністю та Реабілітаційний комплекс для людей з особливими потребами.

На базі Центру «Пролісок» працює кризовий центр «Пелюстки довіри» для сімей, які перебувають в складних життєвих обставинах.

Забезпечується професійно-технічне навчання осіб з інвалідністю в Центрі професійної реабілітації осіб з інвалідністю за професіями: оператор компютерної верстки, секретар друкар, взутьовик з ремонту взуття, перукар, флорист.

В рамках проекту «Школи соціальних знань» запроваджено експеримент зі складанням опитувальника для осіб з інвалідністю з розладами психіки та поведінки, за результатами якого оформляється висновок лікарської комісії щодо необхідності постійного стороннього догляду за особами з інвалідністю І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу.

Працює відділення обласної дитячо-юнацької спортивної школи «Інваспорт» з введенням посади тренера – викладача зі спорту.

Працює Реабілітаційно-спортивний клуб «Умань», створено спортивну команду «Гармонія», яка є призерами багатьох спортивних змагань.

На завершення відбулось обговорення актуальних питань.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *