Надання відпусток на роботі за сумісництвом

Відповідно до Кодексу законів про працю України працівник має право реалізувати свої здібності до продуктивної і творчої праці шляхом укладення трудового договору на одному або одночасно на декількох підприємствах, в установах, організаціях, якщо інше не передбачено законодавством, колективним договором або угодою сторін. Ця норма закону дозволяє працівникам, крім основного трудового договору, укладати трудові договори про роботу за сумісництвом.

Робота за сумісництвом є одним з різновидів роботи на умовах неповного робочого часу. Кодексом законів про працю України гарантовано недопущення будь-яких обмежень обсягу трудових прав працівників при роботі на умовах неповного робочого часу.

Працівник, який працює за сумісництвом, має право на оплачувану щорічну відпустку, яка надається одночасно з відпусткою за основним місцем роботи. При перевищенні терміну “основної” відпустки порівняно з “сумісною” працівнику, за його бажанням, на роботі за сумісництвом надається відпустка без збереження заробітної плати на строк до завершення відпустки на основній роботі.

Крім того, соціальні відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, додаткова відпустка працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину-інваліда з дитинства підгрупи А І групи тощо також надаються сумісникам одночасно з наданням таких відпусток за основним місцем роботи.

Консультацію ви можете отримати в управлінні праці та соціального захисту населення Уманської міської ради за адресою: вул. Садова, 9, кабінет № 25 (телефон 3-68-41).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *