Право громадян на добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування

З 1 січня 2004 року відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» запроваджено нову формулу розрахунку пенсії, яка встановлює пряму залежність розміру пенсії від страхового стажу та заробітку, з якого сплачувались страхові внески.

Відповідно до статті 24 даного Закону страховий стаж людини – це період, протягом якого вона підлягала загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачувала страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. Тому, особа, яка не працює, відповідно не сплачує внески і не набуває страхового стажу. За ці періоди життя в її персональній обліковій картці системи персоніфікованого обліку дані для обчислення пенсії будуть відсутні.

Нажаль, в даний час більшість людей працює без оформлення своїх трудових відносин із роботодавцем та отримують заробітну плату в «конверті», або отримують у «конверті» частину свого заробітку, з якого внески до Пенсійного фонду роботодавцем не сплачуються. Тому у майбутньому цей період не буде враховано до їх страхового стажу та, відповідно, під час призначення пенсії це вплине на її розмір, через що пенсійна виплата буде меншою, ніж могла б бути.

Сьогодні держава надає можливість громадянам подбати про свою майбутню пенсію за різних життєвих обставин. Всі бажаючі можуть взяти добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування. Це дасть можливість громадянам, які не підлягають загальнообов’язковому державному страхуванню, набути пенсійних прав нарівні з громадянами, для яких участь у пенсійному страхуванні є обов’язковою.

Відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» право на добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування мають:

– особи, які досягли 16-річного віку та не перебувають у трудових відносинах з роботодавцями, у тому числі іноземці та особи без громадянства, які постійно проживають, або працюють в Україні;

– громадяни України, які постійно проживають або працюють за межами України (особливо актуально для українців, що працюють у країнах, з якими в України немає угод про соціальне забезпечення);

– студенти, яким після 1 січня 2004 року навчання не зараховується до страхового стажу, але які не хочуть втрачати ці роки;

– безробітні, які і не працюють, і не перебувають на обліку у Центрі зайнятості тощо.

Для участі у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування необхідно звернутися до органу Державної фіскальної служби за місцем проживання та подати заяву на укладення договору про добровільну участь.

Договір може бути укладений на строк не менше одного року, яким може бути передбачена одноразова сплата єдиного внеску за попередні періоди, в яких особа не підлягала загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню. При цьому, сума сплаченого єдиного внеску за кожний місяць такого періоду не може бути меншою за мінімальний страховий внесок. З 1 січня 2017 року розмір мінімального страхового внеску становить 704 грн. (3200 грн. х 22 % = 704 грн.).

Крім того, у випадку, якщо людина працює неповний робочий час (неповний робочий день або тиждень), перебуває у відпустці без збереження заробітної плати тощо, існує можливість здійснити доплату до мінімального страхового внеску. Доплата здійснюється застрахованою особою за її бажанням за даними персоніфікованого обліку за підсумками року або під час виходу її не пенсію.

За  більш детальними  роз’ясненнями  Ви  можете  звертатись  за  тел.5-00-47 або особисто до управління праці та соціального захисту населення за адресою вул. Садова, 9 кімната № 17.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *