Вчилися писати гранти

22 грудня 2016 року працівники управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради провели практичне заняття по написанню грантових проектів.

В умовах сьогодення грант – це важливий ресурс, який надає додаткові можливості здійснювати діяльність на користь громади і окремих громадян. Грант – це безповоротні кошти, що присуджуються організаціям та особам для здійснення діяльності, яка є неприбутковою та прописана у пропозиції, затвердженій грантонадавачем.

Для того, аби заявка виконала свою роль – отримала ресурси для реалізації проекту, потрібно правильно та чітко для сприйняття грантодавача її написати.

Проект лише тоді має шанси на успіх, коли він логічний, завдання проекту відповідають меті, засоби реалізації – завданням, коли управління – просте й ефективне, бюджет – реальний.

 Практичні поради, щодо написання грантових заявок:

1. Пишіть чітко та ясно

2. В процесі підготовки проекту не залишайте поза увагою такі основні правила:

використовуйте слова, які означають завершеність (підготувати, розподілити, зменшити, збільшити, організувати, виробити)

користуйтесь критеріями SMART, формулюючи задачі :

·        конкретність;

·        обчислювальність;

·        територіальність;

·        реалістичність;

·        визначеність у часі.

3.Уникайте жаргонних слів, виправте граматичні помилки, дотримуйтесь впевненого та сміливого тону; думки висловлюйте коротко, ясно, цікаво

 Загальні критерії оцінки проекту

Будь-який донор зверне особливу увагу на ясність поставлених цілей, задач та можливостей Вашої організації. Донор сподівається побачити чіткий та логічний зв’язок між специфікою діяльності Вашої організації та сформульованою проблемою.

Наскільки реалістичною є поставлена мета? Чи приведе виконання проекту до зміни існуючої ситуації? Чи видно, хто скористається результатами виконання проекту? Наскільки чіткі методи та план виконання проекту? Чи ясні методи оцінки результатів виконання проекту? Наскільки реалістичний та достатній для виконання поставлених задач кошторис? Чи показана фінансова та моральна підтримка інших спонсорів? Чи показана компетентність виконавців проекту?

В ході заняття учасники обговорили конкретний грантовий проект і підготували матеріали для його розробки.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *