З 1 грудня 2016 року підвищено прожитковий мінімум

Відповідно до Закону України "Про Державний бюджет України на 2016 рік" прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність з 1 грудня 2016 року становить 1247 грн., що на 117 грн. більше в порівняні з прожитковим мінімумом, встановленим з 1 травня 2016 року – 1130 грн.

У зв’язку з цим, з 1 грудня 2016 року підвищено мінімальний розмір пенсії та доплату за понаднормовий стаж (крім працюючих пенсіонерів), обчислені відповідно до статті 28 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування". Пенсіонерам, які працюють, після звільнення з роботи пенсія перерахується з урахуванням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного Законом на дату звільнення з роботи.

Разом з тим, варто звернути увагу, що відповідно до норм чинного законодавства мінімальний розмір пенсії за віком встановлюється за наявності страхового стажу у чоловіків 35 років, у жінок – 30 років (для осіб, яким пенсію призначено до 01.10.2011 – за наявності стажу для чоловіків 25 років, для жінок – 20 років). За умови меншої тривалості стажу, пенсія за віком встановлюється в розмірі пропорційному наявному страховому стажу, виходячи з мінімального розміру пенсії за віком.

Що стосується інших пенсійних виплат, надбавок і підвищень до пенсії, які встановлені у відсотках до прожиткового мінімуму, то вони також перераховані із збільшенням прожитого мінімуму. Зокрема, це:

  • пенсії за особливі заслуги призначені відповідно до Закону України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною»;
  • мінімальні розміри пенсій по інвалідності та по втраті годувальника призначені відповідно до Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування";
  • мінімальні розміри пенсій по втраті годувальника членам сімей військовослужбовців;
  • підвищення, передбачені Законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та «Про жертви нацистських переслідувань»;
  • надбавки на утриманців відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб»;
  • щомісячної державної адресної допомоги інвалідам війни та учасникам бойових дій;
  • мінімальні розміри пенсій шахтарям.

Перерахунок пенсій здійснено автоматизованим способом за матеріалами пенсійних справ, без необхідності подання пенсіонерами заяв та будь-яких інших додаткових документів.

За більш детальними роз’ясненнями Ви можете звертатись за тел.3-68-41 або особисто до управління праці та соціального захисту населення за адресою вул. Садова, 9 кімната № 25.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *