В Умані буде запроваджуватись інклюзивний реабілітаційно-соціальний туризм

17% людей в Україні мають інвалідність, а рівень доступності до туристичних, культурних, історичних об’єктів фахівці оцінюють в 1%, в той час як у світі цей показник досягає 16%. Як зробити, щоб люди з особливими потребами могли відкривати для себе Україну, її видатні місця і водночас соціалізуватися і реабілітуватися  з 27 по 29 жовтня 2016 року обговорювали в Умані організатори і учасники I міжнародного науково-практичного симпозіуму «Актуальні проблеми впровадження інклюзивного реабілітаційно-соціального туризму в Україні». Організатором заходу виступила  Асоціація «Інклюзивного реабілітаційно-соціального туризму», співорганізаторами – Комітети ВРУ, МОН, МОЗ,  Державні служби, інститути, наукові установи, Черкаська обласна рада і Черкаська обласна державна адміністрація, Уманська міська рада, Управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради, УДПУ, громадські організації. 

Виступаючі наголосили, що актуальність питання назріла вже давно, а додало оперативної необхідності те, що Верховна Рада України зареєструвала законопроект № 4271 "Про внесення змін до деяких законів України щодо інклюзивного реабілітаційно-соціального туризму". Мета законопроекту – запровадити на законодавчому рівні поняття інклюзивного реабілітаційно-соціального туризму, як систему заходів спрямованих на відновлення та розвиток фізичного, соціального, духовного, творчого та інтелектуального рівня життєдіяльності особи з  урахуванням фізичних та психічних можливостей для сприяння  її  інтеграції  в суспільство.

Учасники симпозіуму обговорили різні аспекти інклюзивного реабілітаційно-соціального туризму, як такого, що дозволяє включити у туристичну діяльність будь-яку людину, незалежно від її фізичних можливостей, з урахуванням особливостей її фізично-психологічного стану із забезпеченням доступності до об'єктів туристичного інфраструктури. По кожному з означених напрямків туристичні об’єкти мають бути готові до прийому маломобільних верств населення та людей з інвалідністю: – лікувально-оздоровчого; – культурно-пізнавального; – професійно-трудового; – неолімпійського фізкультурно-спортивного; – сімейно-молодіжного та професійно-трудового.

В Україні цей прогресивний метод робить свої перші кроки. І прискорити процес його впровадження у життя можна лише на базі якісної роботи галузі соціального захисту населення на місцях. Начальник управління праці та соціального населення Уманської міської ради Галина Кучер презентувала оптимальну організацію надання соціально-реабілітаційних послуг в Уманській громаді, зауваживши, що туризм обрано як стратегічний напрямок розвитку міста, а впровадження інклюзивного реабілітаційно-соціального туризму, разом з іншими,  буде обрано за пріоритет в роботі управління праці та його структурних підрозділів.  Впровадження «безбар’єрності» і доступності – це спільна робота влади, громади, спеціалізованих служб,  наукових інституцій та відповідальних установ.

До обговорення Програми інклюзивного реабілітаційно-соціального  туризму, заключного висновку та рекомендацій симпозіуму по впровадженню інклюзивного реабілітаційно-соціального туризму в Україні долучилися науковці, керівники  туристичних об’єктів, громадські активісти, фахівці туристичної галузі, фахівці з медико-соціальної реабілітації, соціальної роботи, практики і науковці.

 В програмі I міжнародного науково-практичного симпозіуму «Актуальні проблеми впровадження інклюзивного реабілітаційно-соціального туризму в Україні», який  27-29 жовтня відбувся в місті  Умань , організатором якого виступила Асоціація «Інклюзивного реабілітаційно-соціального туризму», було передбачено відвідування структурних підрозділів управління праці та соціального захисту населення Уманської міської ради. Учасники симпозіуму ознайомилися з роботою Центру соціальних послуг, Реабілітаційного комплексу для людей з особливими потребами, Центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів «Пролісок», Комплексу по наданню соціальних послуг бездомним, звільненим та особам з залежностями. Фахівці з провідних наукових і галузевих установ інших областей України високо оцінили уманський досвід роботи і організації соціальних послуг населенню. Щирим і емоційним  було враження Юлії Ресенчук, Президента Благодійного фонду розвитку компютерних та інформаційних технологій для людей з інвалідністю «АІК»: «В Умані відвідала Центр соціальної реабілітації для дітей з інвалідністю “Пролісок”. Була вражена тим, як одна небайдужа та мужня жінка – Кучер Галина Михайлівна (начальниця управління праці та соціального захисту населення) змогла все це створити та успішно управляти. В цьому центрі кожен день проходять соціальну реабілітацію 112 дітей з інвалідністю м. Умань. Тоді, як їх батьки можуть спокійно зайнятись роботою. Це величезна допомога для таких сімей!»

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *